Na mnohých miestach je zakázaný, aj keď by ho mali povinne konzumovať všetci ľudia starší ako 50 rokov.

Toto by mali povinne konzumovať všetci ľudia nad 50 rokov!

Kto by si  nechcel udržať svoje mladistvé pohyby a v pohode si užívať svoj život. S týmto Vám môže pomôcť  mak. Mak pochádza zo Strednej Ázie, ale v súčasnosti sa najviac konzumuje v Európe.

Našťastie mak zaujíma ústredné miesto v stredoeurópskych stravovacích návykoch, hoci len málo ľudí vie o jeho liečivých vlastnostiach.

Obsahuje veľa horčíka, / obnova kosti/  rastlinných mastných kyselín /Omega 4/ , aminokyselín, enzýmov: plus fosfor, vápnik, draslík a železo sa v ňom tiež nachádzajú. Málokto vie, že spomaľuje proces starnutia; obmedzuje odbúravanie kostí a začína obnovovať zrednuté kostné tkanivo.

Znižuje vysoký krvný tlak. Vďaka zloženiu nenasýtených mastných kyselín je možné zabrániť vzniku trombózy a embólie. Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň zvyšuje obranný mechanizmus tela. A v neposlednom rade takmer úplne eliminuje  kŕče, ktoré vznikajú v nohách.

Tiež zvyšuje duševnú výkonnosť, má priaznivý vplyv na hojenie rán. A je tu ešte jeden argument v jeho prospech: stojí len pätinu  z toho, čo stoja potravinové doplnky inzerované  na podporu mozgovej činnosti. Mali by sme tiež vedieť, že nemá liečivý účinok okamžite, ale  v dlhodobom horizonte (2-3 mesiace), tom znamená, že mak by sme mali konzumovať pravidelne.

Odporúčané použitie a skladovanie:

Mletý mak sa zmieša s trochou vody, ochutí medom alebo cukrom, umiestni sa do nádoby a potom sa uloží do chladničky.

V prvých mesiacoch ho konzumujeme denne, najmenej 1 polievkovú lyžicu. Neskôr (v závislosti od stavu organizmu) každé dva dni.

Môže sa tiež konzumovať takto: Denne (ráno alebo popoludní) použijeme  1- 0,5 dl mlieka alebo vody a jednu vrchovatú  polievkovú lyžicu maku, osladíme si podľa chuti, zmiešame  a vypijeme. Po chvíli, môžeme zapiť pohárom mlieka alebo vody. Po dosiahnutí veku 50 rokov sa odporúča konzumovať mak pravidelne.

Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*