Veľa ľudí ju v obchode len obchádza a takmer nikto netuší, aká je zdravá!
Pochádza síce z gréckej kuchyne, no aj u nás sa už nadobro usadila. Syr Feta je cenený nielen pre svoju univerzálnosť, ale aj pre svoju špecifickú chuť. Ukazuje sa, že je to prospešné aj pre naše zdravie .Feta syr plný vitamínov a minerálov
Grécky syr feta je aj u nás veľmi obľúbený. Do halušiek, palaciniek a sendvičov radi pridávame aj syr feta, ktorý je často kľúčovou ingredienciou. Univerzálnosť tohto gréckeho produktu je jeho veľkou výhodou.
Syr vyniká aj svojou špecifickou chuťou, ktorá dáva charakter mnohým jedlám, ale aj svojím zložením. Obsahuje okrem iného: cenné vitamíny a minerály.
Feta je okrem iného zdroj fosforu, selénu a vápnika, ako aj vitamínov skupiny B. Obsahuje aj probiotické baktérie, ktoré podporujú imunitu organizmu udržiavaním zdravia čriev.
Navyše, alfa-laktalbumín (srvátkový proteín) obsiahnutý v syre feta môže byť prospešný pri prevencii rakoviny. Má tiež antibakteriálne vlastnosti, najmä v kombinácii so zinkom a vápnikom.
Syr Feta obsahuje vitamín B2 (riboflavín), ktorý priaznivo pôsobí na nervový systém, a preto sa odporúča pri bolestiach hlavy a migréne.
Kto by nemal jesť syr feta?
Syr Feta sa vyrába zo zmesi ovčieho a kozieho mlieka (približne 80 % až 20 %), všetko je konzervované v slanom náleve. Jeho špecifická slaná chuť sa hodí do studenej aj teplej kuchyne. Môže sa používať ako prídavok k mäsitým jedlám, ale aj k vegetariánskym jedlám (napr. ako prísada do zeleninovej plnky alebo knedlí).
Výborne chutí aj v jednoduchých snackoch – napríklad s celozrnným chlebom a olivovým olejom.
Bohužiaľ, napriek jeho chuti a zdravotným benefitom by syr feta nemal jesť každý. Ľudia, ktorí potrebujú zo zdravotných dôvodov soľ čo najviac obmedziť , by sa jej mali rozhodne vyhýbať pre vysoký obsah sodíka.
Obávať sa zase nemusia ľudia alergickí na kravské mlieko, pretože originálna feta ho neobsahuje. Produkty „feta“, ktoré sú dostupné v našich obchodoch, ho však môžu obsahovať, preto je dôležité čítať etikety.
Leave a Reply