
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!
Rýchly, nenáročný a veľmi chutný Jablkový koláč. Musíte vyskúšať!
Ingrediencie:
(plech s rozmermi 25 × 35 cm, pohár s objemom 250 ml)
Jablková náplň:
- 2,5 kg jabĺk
- 2 zarovnané lyžice zemiakového škrobu
- 100 ml vody
- voliteľne cukor – podľa chuti a kyslosti jabĺk
Jablka očistíme a nastrúhame, dáme ich do hrnca a dusíme do mäkka, podľa chuti pridáme cukor. Zemiakový škrob zmiešame s vodou, vymiešame do hladka a pridáme k uduseným jablkám. Miešame, kým jablková zmes zhustne. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.
Cesto:
- 8 vajec
- 2,5 pohára hladkej pšeničnej múky (typ 00)
- 1 pohár cukru
- 150 ml oleja
- 70 ml mlieka
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- vanilkový cukor (1 balíček alebo podľa chuti)
Vajcia vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, pridáme olej a mlieko, dobre vymiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
Polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút. Kým cesto stuhne.
Na predpečené cesto rovnomerne navrstvíme jablkovú náplň, zarovnáme. Na vrch rovnomerne rozotrieme zvyšné cesto, zarovnáme. Koláč vrátime späť do rúry a pečieme ešte 30 minút pri 180°C.
Citrónová poleva:
- šťava z polovice citróna
- práškový cukor (podľa potreby na požadovanú hustotu)
Citrónovú šťavu vymiešame s práškovým cukrom do hladka.
Upečený koláč ozdobíme citrónovou polevou podľa vlastnej fantázie. Necháme stuhnúť!
Dobrú chuť!
Leave a Reply