Najlepší, mäkkučký a šťavnatý MAKOVÝ KOLÁČ S JABLKAMI – jednoduchý recept.

Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.

Ingrediencie:

Maková zmes:

  • 400 ml horúceho mlieka
  • 400 g mletého maku

Cesto:

  • 200 g mäkkého masla
  • 300 g cukru
  • 8 žĺtkov
  • 200 g krupice
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 20 g kandizovanej alebo čerstvej pomarančovej kôry
  • 100 g obľúbených orechov (napr. vlašské)
  • 1 lyžička mandľovej arómy

Jablká:

  • 5 jabĺk (umyté, ošúpané, nastrúhané nahrubo)

Sneh:

  • 8 bielkov
  • štipka soli

Poleva:

  • 150 g mliečnej čokolády
  • 50 ml horúcej šľahačkovej smotany (30 % tuku)
  • orechy na posypanie (napr. vlašské)

Postup:

Mletý mak zalejte horúcim mliekom, dôkladne premiešajte a nechajte vychladnúť, aby mak úplne vstrebal mlieko.

Maslo vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny (cca 4 minúty). Po jednom pridávajte žĺtky a šľahajte, až kým vznikne svetlá a krémová hmota. Pridajte krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešajte. Do cesta postupne vmiešajte vychladnutý mak. Pridajte pomarančovú kôru, nasekané orechy a mandľovú arómu, zľahka premiešajte.

Ošúpané jablká nastrúhajte nahrubo.

Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh.

Do cesta pridajte nastrúhané jablká a nakoniec opatrne vmiešajte vyšľahaný  tuhý sneh.

Cesto nalejte do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 °C (horný a dolný ohrev, bez ventilátora) približne 1 hodinu.

Čokoládu zalejte horúcou šľahačkou a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Upečený makovník polejte čokoládovou polevou a posypte orechmi podľa chuti. Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*