
Tento koláč je vláčny, nie príliš sladký a vďaka jablkám ostáva šťavnatý aj na druhý deň.
Suroviny:
Cesto:
-
4 vajcia
-
150 g kryštálového cukru
-
1 vanilkový cukor
-
100 ml oleja
-
200 g mletého maku
-
4 veľké nastrúhané jablká (najlepšie šťavnaté, napr. Gala)
-
1 prášok do pečiva
-
150 g polohrubej múky
-
100 ml mlieka alebo bieleho jogurtu (pre viac vláčnosti)
Čokoládová poleva:
-
100 g horkej alebo mliečnej čokolády
-
50 g masla
-
2 PL mlieka
Postup:
-
Príprava cesta:
-
Celé vajcia vyšľahaj s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
-
Postupne primiešaj olej, mlieko alebo jogurt.
-
Pridaj mletý mak, prášok do pečiva a múku.
-
Nakoniec jemne vmiešaj nastrúhané jablká (aj so šťavou, ak pustia).
-
-
Pečenie:
-
Cesto rozotri na plech vystlaný papierom na pečenie (približne 25×35 cm).
-
Peč v rozohriatej rúre na 180 °C asi 30–35 minút, kým je povrch pružný na dotyk alebo kým špajľa nevyjde suchá.
-
-
Poleva:
-
Vo vodnom kúpeli alebo na miernom ohni roztop čokoládu s maslom a mliekom, miešaj do hladka.
-
Polej upečený a vychladnutý koláč.
-
-
Dokončenie:
-
Nechaj polevu stuhnúť, nakrájaj a podávaj.
-
Leave a Reply