Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.
Ingrediencie:
Maková zmes:
- 400 ml horúceho mlieka
- 400 g mletého maku
Cesto:
- 200 g mäkkého masla
- 300 g cukru
- 8 žĺtkov
- 200 g krupice
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 20 g kandizovanej alebo čerstvej pomarančovej kôry
- 100 g obľúbených orechov (napr. vlašské)
- 1 lyžička mandľovej arómy
Jablká:
- 5 jabĺk (umyté, ošúpané, nastrúhané nahrubo)
Sneh:
- 8 bielkov
- štipka soli
Poleva:
- 150 g mliečnej čokolády
- 50 ml horúcej šľahačkovej smotany (30 % tuku)
- orechy na posypanie (napr. vlašské)
Postup:
Mletý mak zalejte horúcim mliekom, dôkladne premiešajte a nechajte vychladnúť, aby mak úplne vstrebal mlieko.
Maslo vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny (cca 4 minúty). Po jednom pridávajte žĺtky a šľahajte, až kým vznikne svetlá a krémová hmota. Pridajte krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešajte. Do cesta postupne vmiešajte vychladnutý mak. Pridajte pomarančovú kôru, nasekané orechy a mandľovú arómu, zľahka premiešajte.
Ošúpané jablká nastrúhajte nahrubo.
Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh.
Do cesta pridajte nastrúhané jablká a nakoniec opatrne vmiešajte vyšľahaný tuhý sneh.
Cesto nalejte do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 °C (horný a dolný ohrev, bez ventilátora) približne 1 hodinu.
Čokoládu zalejte horúcou šľahačkou a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Upečený makovník polejte čokoládovou polevou a posypte orechmi podľa chuti. Dobrú chuť!
Leave a Reply