Najlepší, mäkkučký a šťavnatý MAKOVÝ KOLÁČ S JABLKAMI – jednoduchý recept.

Tento koláč je vláčny, nie príliš sladký a vďaka jablkám ostáva šťavnatý aj na druhý deň.

Suroviny:

Cesto:

  • 4 vajcia

  • 150 g kryštálového cukru

  • 1 vanilkový cukor

  • 100 ml oleja

  • 200 g mletého maku

  • 4 veľké nastrúhané jablká (najlepšie šťavnaté, napr. Gala)

  • 1 prášok do pečiva

  • 150 g polohrubej múky

  • 100 ml mlieka alebo bieleho jogurtu (pre viac vláčnosti)

Čokoládová poleva:

  • 100 g horkej alebo mliečnej čokolády

  • 50 g masla

  • 2 PL mlieka

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Celé vajcia vyšľahaj s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.

    • Postupne primiešaj olej, mlieko alebo jogurt.

    • Pridaj mletý mak, prášok do pečiva a múku.

    • Nakoniec jemne vmiešaj nastrúhané jablká (aj so šťavou, ak pustia).

  2. Pečenie:

    • Cesto rozotri na plech vystlaný papierom na pečenie (približne 25×35 cm).

    • Peč v rozohriatej rúre na 180 °C asi 30–35 minút, kým je povrch pružný na dotyk alebo kým špajľa nevyjde suchá.

  3. Poleva:

    • Vo vodnom kúpeli alebo na miernom ohni roztop čokoládu s maslom a mliekom, miešaj do hladka.

    • Polej upečený a vychladnutý koláč.

  4. Dokončenie:

    • Nechaj polevu stuhnúť, nakrájaj a podávaj.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*