Najlepší Rebarborový koláč!

Rebarborový koláč s bielkovým snehom a krémom z mascarpone.

Tento recept je veľmi jednoduchý a nezaberie veľa času. Koláč je krásne aromatický a mimoriadne chutný – doslova sa rozplýva na jazyku!

Na konci receptu nájdete video podľa ktorého môžete postupovať!

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g studeného masla (nastrúhajte na jemno)
  • 200 g cukru
  • 8 žĺtkov
  • 100 g kyslej smotany

Z uvedených surovín vypracujte hladké cesto. Jednu tretinu cesta dajte do mrazničky. Zvyšné cesto rovnomerne rozložte do formy o veľkosti 25 × 30 cm.

Plnka:

  • 800 g umytej rebarbory (nakrájanej na menšie kúsky)
  • Suchý mletý mak (na obalenie rebarbory)

Každý kúsok rebarbory obalte v maku a polovicu rebarbory  rozložte na cesto.

Snehová vrstva:

  • 8 bielkov
  • štipka soli
  • 140 g jahodového želé v prášku
  • prípadne niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva ( nemusí byť)

Bielky so soľou vyšľahajte do nadýchanej peny. Postupne zašľahajte jahodové želé a podľa želania aj potravinárske farbivo.

Na rebarboru rozotrite polovicu vyšľahanej bielkovej hmoty, potom navrstvite zvyšnú rebarboru.

Ďalej budete potrebovať:

  • 100 g nasekaných vlašských orechov (polovicu nasypte na rebarboru)

Potom na vrch navrstvite  zvyšok bielkovej hmoty, posypte zvyšné vlašské orechy a nastrúhajte  mrazenú časť cesta (navrch koláča)

Koláč pečte pri 170 °C asi 40 – 50 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Krém:

  • 300 g studenej smotany na šľahanie (min. 36 % tuku)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 300 g studeného mascarpone
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

Všetko spolu vyšľahajte do hladkého krému a natrite na vychladnutý koláč.

Na posypanie:

  • 100 g pražených mandľových lupienkov

Koláč nechajte niekoľko hodín odležať v chladničke.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*