
Rebarborový koláč s bielkovým snehom a krémom z mascarpone.
Tento recept je veľmi jednoduchý a nezaberie veľa času. Koláč je krásne aromatický a mimoriadne chutný – doslova sa rozplýva na jazyku!
Na konci receptu nájdete video podľa ktorého môžete postupovať!
Ingrediencie na cesto:
- 500 g pšeničnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 250 g studeného masla (nastrúhajte na jemno)
- 200 g cukru
- 8 žĺtkov
- 100 g kyslej smotany
Z uvedených surovín vypracujte hladké cesto. Jednu tretinu cesta dajte do mrazničky. Zvyšné cesto rovnomerne rozložte do formy o veľkosti 25 × 30 cm.
Plnka:
- 800 g umytej rebarbory (nakrájanej na menšie kúsky)
- Suchý mletý mak (na obalenie rebarbory)
Každý kúsok rebarbory obalte v maku a polovicu rebarbory rozložte na cesto.
Snehová vrstva:
- 8 bielkov
- štipka soli
- 140 g jahodového želé v prášku
- prípadne niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva ( nemusí byť)
Bielky so soľou vyšľahajte do nadýchanej peny. Postupne zašľahajte jahodové želé a podľa želania aj potravinárske farbivo.
Na rebarboru rozotrite polovicu vyšľahanej bielkovej hmoty, potom navrstvite zvyšnú rebarboru.
Ďalej budete potrebovať:
- 100 g nasekaných vlašských orechov (polovicu nasypte na rebarboru)
Potom na vrch navrstvite zvyšok bielkovej hmoty, posypte zvyšné vlašské orechy a nastrúhajte mrazenú časť cesta (navrch koláča)
Koláč pečte pri 170 °C asi 40 – 50 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
Krém:
- 300 g studenej smotany na šľahanie (min. 36 % tuku)
- 2 lyžice práškového cukru
- 300 g studeného mascarpone
- pár kvapiek vanilkového extraktu
Všetko spolu vyšľahajte do hladkého krému a natrite na vychladnutý koláč.
Na posypanie:
- 100 g pražených mandľových lupienkov
Koláč nechajte niekoľko hodín odležať v chladničke.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply