Rebarbora je na jar jedným z hitov obľúbenej jarnej zeleniny, používa sa do pečiva a zákuskov. Jej výhodou nie je len špecifická chuť. Rastlina má veľa zdravotných výhod, ale musíte ju jesť s mierou. Kto by si mal na to dávať pozor?
1. Rebarbora pre zdravie
Rebarbora má veľa cenných živín. Je zdrojom vitamínov: C, E a A, ako aj fosforu, draslíka a vlákniny, ktorá reguluje tráviace procesy.
Rebarbora je zdravá, ale musíte ju jesť s mierou.
Stimuluje peristaltiku čriev, čím pomáha v boji proti obezite. Okrem toho stimuluje vylučovanie žlče, vďaka čomu zlepšuje trávenie. Tiež zastavuje hnačku (v malých dávkach) a uľahčuje vyprázdňovanie.
Rebarbora má tiež estrogénne vlastnosti – to je dôležité okrem iného najmä pre ženy v menopauze a pre tých, ktorí majú problémy s pleťou a pre mužov, ktorí bojujú so zväčšením prostaty.
Okrem toho má antioxidačné, protizápalové a antialergické vlastnosti a priaznivo pôsobí na činnosť obehového systému.
Zaujímavosťou je, že rebarbora obsahuje látku, ktorá bráni rozvoju rakovinových buniek. Jeho tepelným spracovaním (napr. počas pečenia alebo varenia) vzniká polyfenol-rapontygenín, ktorý znižuje rýchlosť delenia rakovinových buniek .
2. Jedzte ju s mierou
Rebarbora je kráľom jarných receptov. Výborne chutí vo forme koláčov, zákuskov či kompótu. S množstvom to však nepreháňajte.
Je potrebné pripomenúť, že rebarbora je zdrojom kyseliny šťaveľovej. Preto pri nadmernej konzumácii môže viesť k tvorbe obličkových kameňov.
Pozor by si ňu mali dať aj muži , ktorí majú problém s nízkou hladinou testosterónu. Konzumácia rebarbory môže prispieť k ešte väčšiemu zníženiu hladiny tohto hormónu v tele.
Pozor by si mali dávať aj ženy, ktoré dojčia. Spolu s ich mliekom dieťa prijíma zložky, ktoré majú laxatívny účinok. Ak sa teda chcete vyhnúť hnačke u bábätka, je lepšie zdržať sa konzumácie rebarbory počas dojčenia.
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply