Jedzte čo najviac túto potravinu a vaše zdravie sa vám poďakuje…
Pšeno ( proso) obsahuje veľa vitamínov a minerálov ako vápnik, draslík, jód, horčík, vitamíny A, E a B, ale obsahuje aj železo a vlákninu.
Každý deň sme bombardovaní nápismi o zdravom jedle, ktoré často súvisí výlučne so vzdialenými kontinentmi a na ktoré sa naše telo nenaučilo a zabúdame, ako sa stravovali naši predkovia.
Je to veľká škoda, vzhľadom na množstvo výhod, ktoré nám táto ľahko stráviteľná obilnina ponúka. Proso je druh zrna, ktoré je okrúhle, veľmi malé a niekedy trochu sploštené.
Je žlto-bielej farby a má sladkastú chuť. Zrno prosa je pokryté šupkou, ktorú treba pred konzumáciou odstrániť.
Je to jedna z mála obilnín, ktorá neobsahuje lepok, čo má veľký význam, pretože na lepok je veľa ľudí alergických a je známe, že lepok ovplyvňuje priberanie a celkovo obezitu. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov ako vápnik, draslík, jód, horčík, vitamíny A, E a B, ale obsahuje aj železo a vlákninu.
Je to extrémne zásadité (vytvára v tele alkalické prostredie) zrno a vieme, že vírusy, baktérie a iné patogény, ktoré ich sprevádzajú, sa v alkalizovaných, čiže zásaditých organizmoch ťažko vytvárajú.
Proso obsahuje kľúčové aminokyseliny, ktoré pomáhajú budovať a regenerovať svaly a kožné bunky.
Je tiež bohaté na pomaly stráviteľné sacharidy, takže nám rýchlo dodáva pocit sýtosti a pomáha pri chudnutí.
Táto obilnina obsahuje aj prírodné tuky, ktoré sú potrebné pre vstrebávanie vitamínov, vrátane karoténu a vitamínu D. Táto obilnina obsahuje sacharidy, preto je dobrou voľbou potravy pre diabetikov.
Kardiológovia ju odporúčajú ako potravinu, ktorú treba jesť čo najčastejšie, pretože je plná draslíka, ktorý pomáha bojovať proti srdcovým chorobám, normalizuje krvný tlak a posilňuje cievy.
Je to jedna z najlepších potravín na čistenie obličiek, ale aj na výskyt kameňov či piesku v obličkách.
Pri infekciách močových ciest pôsobí priaznivo a stimuluje vylučovanie moču. V súvislosti so stravovaním sa robili rôzne výskumy a je dokázané, že tí, ktorí konzumujú proso vo väčšine prípadov nemajú príznaky astmy ani žiadne náznaky s tým súvisiace.
Ako sa pšeno (proso) pripravuje?
Pred varením pšeno prepláchneme 2 – 3 krát vriacou vodou a následne 1 krát studenou vodou. Necháme ho odkvapkať v sitku. Týmto sa zbaví horkastej chute.
Ďalej je na rade samotná tepelná príprava varením. Na 1 hrnček pšena potrebujeme 1,5 hrnčeka vody (alebo mlieka). V zakrytom hrnci sa pšeno varí približne 15 – 20 minút, po dovarení ho necháme v zakrytom hrnci stáť ešte 10 minút.
Ak chceme, aby malo pšeno výraznejšiu chuť a varením sa nerozvarilo, krátko ho pred varením osmažíme na panvici.
Takto hotové pšeno môžete ďalej jesť na sladko ale aj na slano. Môžete ho zmiešať s medom, orechmi, ovocím, jogurtom, ale dať ako prílohu so zeleninou k mäsu.
Jedávate pšeno? Napíšte nám komentár…
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply