Najlepšie cestoviny. Pomáhajú schudnúť a chránia pred cukrovkou!

Všetci si myslia, že cestoviny sú  pri diéte zakázané, kalorické a s vysokým glykemickým indexom.

Si si istý? Nie nevyhnutne, stačí si zapamätať niekoľko pravidiel, aby ste si mohli pochutnať na zdravých cestovinách, ktoré nezvyšujú hladinu cukru v krvi a podporujú proces chudnutia.

Najlepšie cestoviny. Toto si musíte zapamätať

Tí čo sú na diéte ale aj  diabetici sa často vyhýbajú cestovinám , ktoré podobne ako zemiaky majú zlú povesť.

Pokrm, bez nutričnej hodnoty, s vysokým  glykemickým indexom  – rýchlo zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Nemusí to tak byť. Najhoršou voľbou sú pšeničné cestoviny, aj keď sú prepečené. Jeho GI môže byť až 70. Ak sa tie isté cestoviny uvaria tak, že ostanú mierne tvrdé – al dente, ich glykemický index sa môže znížiť na 50-60. Je to stále príliš veľa?

Vyberme si cestoviny z tvrdej pšenice, teda druhu, ktorý používajú Taliani. Tvrdá pšenica  sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín a vlákniny . Je zaujímavé, že táto múka obsahuje viac fosforu, draslíka, železa, medi, mangánu, zinku a vitamínov B ako múka vyrobená z bežnej pšenice. Takéto cestoviny, varené al dente, budú mať GI 43. Prítomnosť vlákniny navyše spomalí vstrebávanie glukózy do krvného obehu.

Rovnako dobrou voľbou sú  špaldové či celozrnné cestoviny. Ich  GI je 40 a sú  zdrojom vlákniny. Okrem toho, že vláknina je dôležitá pre ľudí s poruchami metabolizmu sacharidov, zlepšuje aj peristaltiku čriev a podporuje proces chudnutia.

Uvaríme a dáme do chladničky

Oplatí sa siahnuť aj po cestovinách na báze hrášku, šošovice či cíceru. Ich GI je 30-40 a sú bohaté na bielkoviny. Tieto typy produktov sú ideálnym riešením pre diabetikov, ľudí, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov, ale aj nadšencov rastlinnej stravy. Cestoviny vyrobené z múky zo strukovinových semien majú tiež nižší obsah sacharidov, čo môže byť dôležité pre ľudí na keto alebo nízko sacharidovej diéte.

Veľmi obľúbené sú v posledných rokoch aj konjacové cestoviny. Ich glykemický index je 0, cestoviny sú nízko kalorické, neobsahujú tuk, cholesterol ani sacharidy.

Vyrábajú  sa z rastliny konjac, trvácnej rastliny patriacej do čeľade orchideí (Araceae). Jeho korene obsahujú látku nazývanú glukomanán, druh rozpustnej vlákniny. Konjacové rezance nielenže nezvyšujú hladinu glukózy v krvi, ale ich ďalšou výhodou je že, keď zväčšia svoj objem   v tráviacom trakte spôsobia, že sa budete dlhšie cítiť sýti.

Bez ohľadu na to, aké cestoviny si vyberieme, môžeme dodatočne znížiť ich glykemický index. Nejde len o správne uvarenie cestovín, ale aj o ich prílohy. Napríklad tučné carbonara so slaninou, vajíčkami a smotanou sú  najhoršou voľbou pre ľudí s cukrovkou alebo obezitou. Ale  cestoviny s omáčkou bohatou na zeleninu a biele mäso či tofu môžu mať relatívne nízky glykemický index a zasýtia na dlhú dobu.

Existuje ďalší spôsob, ako zabrániť tomu, aby cestoviny spôsobili nárast glukózy. Po uvarení ich  stačí ochladiť a po zohriatí podávať. Ochladzovanie produktov bohatých na škrob vytvára tzv.  rezistentný škrob, ktorý funguje podobne ako vláknina. V tenkom čreve sa netrávi ani nevstrebáva, má však prebiotický potenciál a podporuje činnosť čriev.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*