Najlepšie slané palacinky na svete.

Najlepšie obaľované palacinky (slaná verzia).

Chrumkavé zvonka, jemné a šťavnaté zvnútra – ideálne ako sýty obed alebo večera.

Ingrediencie:

Na palacinkové cesto:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • 1–2 lyžice oleja alebo rozpusteného masla (voliteľné)

Na plnku:

  • varená šunka (jemne nakrájaná)
  • tvrdý syr podľa chuti (nastrúhaný alebo nakrájaný nadrobno)
  • kyslé uhorky (nasekané na malé kúsky)
  • kyslá smotana (alebo kajmak)
  • majonéza

Na obaľovanie:

  • vajcia (na rozšľahanie)
  • strúhanka
  • olej na vyprážanie

Postup:

Príprava palaciniek:

V miske rozšľahajte vajcia s mliekom. Postupne prisypávajte preosiatu múku a štipku soli, neustále miešajte, aby vzniklo hladké cesto. Pridajte olej alebo maslo (voliteľné) a nechajte cesto odpočívať 20–30 minút.

Na rozohriatej panvici upečte tenké palacinky z oboch strán dozlatista. Odložte ich bokom.

Príprava plnky:

Jemne nakrájajte šunku, syr a kyslé uhorky. V mise ich zmiešajte s kyslou smotanou a majonézou podľa chuti – plnka má byť krémová, ale nie riedka.

Plnenie a obaľovanie:

Na stred každej palacinky naneste časť plnky. Preložte bočné strany dovnútra a potom palacinku zrolujte.

Obaľte ju najprv v rozšľahaných vajíčkach a potom jemne v strúhanke – netlačte, aby sa vytvorila rovnomerná a chrumkavá kôrka.

Vyprážanie:

Palacinky smažte na miernom ohni z oboch strán dozlatista, aby sa plnka prepojila a vonkajšia vrstva bola chrumkavá.

Odkladajte ich na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného oleja.

💡 Tip:
Plnku aj množstvo palaciniek si môžete prispôsobiť podľa chuti a počtu porcií. Tento recept je vhodný na improvizáciu – pokojne pridajte aj kukuricu, čerstvé bylinky či pečené kuracie mäso.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*