
Ingrediencie:
Na tyčinky:
- 600 g zemiakov (cca 4 stredne veľké), ošúpané a nakrájané
- 1 veľká mrkva (cca 100 g), nastrúhaná
- Voda (na zakrytie zeleniny pri varení)
- 2 PL masla
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
- ½ šálky (cca 50 g) strúhaného tvrdého syra alebo mozzarelly
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na obaľovanie:
- 2 veľké vajcia, rozšľahané
- 1 šálka (cca 100 g) strúhanky
- ¼ šálky (cca 25 g) strúhaného tvrdého syra (na extra chrumkavosť)
- 1 ČL mletej papriky
- 4 PL hladkej múky
Cesnakovo-kôprový dip:
- 3 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný alebo pretlačený
- 1 PL čerstvého kôpru, jemne nasekaného
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 ČL citrónovej šťavy
Postup:
Zemiaky a mrkvu vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a pridajte štipku soli. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte cca 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Sceďte vodu a zeleninu vráťte do hrnca. Pridajte maslo, petržlen, syr, soľ a korenie. Roztlačte na takmer hladkú kašu s jemnou štruktúrou.
Nechajte vychladnúť 10 minút – zmes by mala byť vlažná a dosť tuhšia na tvarovanie.
Plech vyložte papierom na pečenie alebo jemne naolejujte. Zoberte cca 2 lyžice zmesi a vytvarujte valčeky hrubé asi 1,5 cm a dlhé 6–7 cm. Poukladajte na plech a dajte stuhnúť do chladničky na 15 minút.
Pripravte si obaľovaciu stanicu.
Miska 1: rozšľahané vajcia
Miska 2: strúhanka zmiešaná so syrom, paprikou a múkou
Každú tyčinku obaľte najprv v suchej zmesi (strúhanka + syr + paprika + múka), potom vo vajci, a znova v strúhanke.
Poukladajte na čistý tanier alebo plech.
Vyprážanie: V panvici rozohrej cca 5 mm oleja na stredne silnom ohni. Smaž tyčinky 3–4 minúty z každej strany do zlatista. Odlož na papierový obrúsok.
Pečenie: Rúru predhrejte na 200 °C. Tyčinky poukladajte na plech s papierom na pečenie, jemne ich potrite olejom alebo postriekajte. Pečte 20–25 minút, v polovici otočte.
V malej miske zmiešajte smotanu/jogurt, cesnak, kôpor, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dobre premiešajte a podľa chuti dochuť.
Podávajte teplé tyčinky spolu s dipom. Môžete ich posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply