Hlavne starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou ocenia túto bylinku! Na boľavé kĺby a žalúdok je to najlepšia voľba…
Ak máte čerstvú mätu, môže ňou nahradiť krémy proti bolesti. Mäta obsahuje zlúčeniny, ktoré ochladzujú pokožku, zlepšujú krvný obeh a tíšia bolesť. Mätu môžete použiť na prípravu čaju, obkladov, ale aj do jedál.
Na prípravu obkladov proti bolesti použite čerstvú mätu.
Recept č.1:
Potrebujeme:
- 2 lyžice čerstvej mäty
- 1 šálku vriacej vody.
Nasekajte čerstvé lístky mäty. Vložte ich do pohára. Zalejte vriacou vodou. Nechajte prikryté 10 minút.
Potom sceďte a zápar je pripravený na použitie. Do výsledného čaju namočte bavlnenú handričku. Priložte ako obklad na bolestivý kĺb alebo koleno. Nechajte pôsobiť 15 minút.
Recept č.2
Potrebujeme:
- 2 lyžice čerstvej mäty
Mätu pomliaždime aby sa z nej uvoľnila šťava. Potom ju priložíme na boľavé miesto a obalíme potravinovou fóliou. Necháme pôsobiť hodinu.
TIP: Boľavé miesta si môžete potierať aj esenciálnym mätovým olejom!
Mäta výborný pomocník na tráviace problémy
Pri žalúdočných ťažkostiach nemusíte hneď siahať po voľnopredajných liekoch. Môžete vyskúšať aj silu prírody v podobe bylinkových čajov – medzi najobľúbenejší a najpoužívanejší čaj s pozitívnymi účinkami na trávenie a žalúdok patrí mätový čaj. Je nielen nápomocný, ale aj veľmi chutný a osviežujúci. Môžete ho piť aj preventívne, pretože má viacero prospešných účinkov na celý náš organizmus.
Aké účinky má mäta?
Medzi tie najznámejšie účinky mäty patria:
- pozitívne vplýva na tráviaci systém, pomáha pri žalúdočných ťažkostiach, nevoľnosti, hnačke, nadúvaní, vracaní a podobne,
- podporuje chuť do jedla,
- odstraňuje kŕče a podieľa sa na tíšení bolesti,
- podporuje tvorbu a vylučovanie žlčových a tráviacich štiav,
- má protizápalové a antiseptické účinky, dokáže napríklad neutralizovať zápach z úst,
- pomáha pri kašli, prechladnutí a horúčke,
- posilňuje nervovú sústavu,
- pomáha pri bolesti hlavy,
Okrem toho, že je mäta liečivá, je aj mimoriadne chutná, voňavá a osviežujúca. Hodí sa nielen na prípravu čajov, ale aj na dochutenie niektorých jedál – napríklad dezertov, šalátov, rýb alebo omáčok. Výborná je aj v chladených nápojoch, ktoré vás osviežia najmä v lete.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply