
Huby oceňujeme predovšetkým pre ich chuť. Často si však neuvedomujeme, že sú viac ako len lahodným doplnkom jedál. Huby sú tiež prírodným liekom na rôzne neduhy a pokladnicou mnohých cenných látok. Prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička?
Nezvyčajné vlastnosti húb
Zaužívaný názor, že huby sú ťažko stráviteľné a nemajú žiadnu nutričnú hodnotu spôsobuje, že ich konzumujú hlavne gurmáni. Toto je omyl. Aj keď ich chuť a vôňa nie sú naše obľúbené, oplatí sa aspoň z času na čas obohatiť jedlo kuriatkami , lesnými hríbmi, šampiňónmi, hlivou ustricovou alebo exotickými hubami shiitake.
Zdraviu prospešné vlastnosti húb oceňovali už starí Gréci. Považovali ich za pokrm bohov. Podobný prístup možno vidieť v tradičnej čínskej medicíne, kde sa huby používajú ako látka s liečivými vlastnosťami.
Ak teda hľadáme prírodné spôsoby, ako sa chrániť pred chorobami a upevniť si zdravie, oplatí sa huby zaradiť do jedálnička.
5 dôvodov, prečo zaradiť huby do svojho jedálnička:
1. Huby sú zdrojom cenných nutričných hodnôt
Huby sú prirodzeným zdrojom vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B6). Obsahujú tiež vitamíny E, K, D, C, H a beta-karotén, ako aj pôsobivé množstvo minerálov vrátane: železo, draslík, vápnik, meď, zinok, jód, mangán, molybdén, fosfor, selén, sodík. Obsahujú tiež veľa vlákniny, vrátane beta-glukánu, ktorý má protirakovinové vlastnosti.
Medzi menej známe, ale rovnako cenné látky v hubách patria: zvýšenie obranyschopnosti organizmu – lentinan, alebo zníženie cholesterolu – eritadenín.
Súbor vitamínov, minerálov, polyfenolov, chitosanu, beta-glukánu a kompletného proteínu spôsobujú, že huby majú množstvo zdraviu prospešných vlastností – majú antibakteriálne, antivírusové vlastnosti a znižujú hladinu glukózy v krvi.
2. Vybrané druhy húb majú protirakovinové vlastnosti
Výskumy ukazujú, že výťažky z húb, ako sú hríby a hliva ustricová alebo japonská sklerodermia, môžu podporiť liečbu aj odolných vírusových a bakteriálnych infekcií. Majú tiež protirakovinové vlastnosti, hlavne pri podpore liečby sarkómu a leukémie.
Ukazuje sa, že tioprolín obsiahnutý v hubách dokáže blokovať tvorbu karcinogénneho dusíka v tele. Beta-glukány prítomné v hubách majú zase cytotoxický účinok na rakovinové bunky, aktivujú imunitný systém a brzdia vývoj nových rakovinových buniek.
3.Huby pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu
Eritadenín, prítomný v hubách shiitake, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Podobný účinok má aj zlúčenina LEM, ktorá navyše zabezpečuje správny krvný tlak a dobrý stav pečene.
Hliva ustricová je tiež spojencom pri znižovaní hladiny cholesterolu. Ergotioneín v nich obsiahnutý navyše chráni bunky pred poškodením.
4. Hliva ustricová predlžuje život
Už spomínaná hliva je z roka na rok obľúbenejšia. Sú nenáročné na prípravu, majú zaujímavú chuť a podporujú zdravie. Tento druh húb je v tradičnej čínskej medicíne považovaný za prostriedok na predĺženie života .
Hliva ustricová je bohatá na vitamíny a minerály. Konzumácia hlivy podporuje liečbu poškodených svalov, šliach a kĺbov. Huby sa odporúčajú konzumovať aj pri vysokom očnom tlaku, ateroskleróze a cukrovke (pomáhajú znižovať hladinu glukózy v krvi).
Ergotioneín obsiahnutý v hubách zase spomaľuje proces starnutia a pomáha tak zostať dlhšie mladý.
5. Huby podporujú činnosť pečene a majú antiparazitické vlastnosti
Na parazity sú skvelé známe a obľúbené kuriatka, ktoré sú bohaté na hitinmanózu a kyselinu trametonolinovú . Treba však pamätať na to, že huby by sa mali sušiť pri teplote nižšej ako 50 stupňov. Tepelná úprava pri vyšších teplotách spôsobuje, že strácajú svoje antiparazitické vlastnosti.
Kuriatka by mali užívať aj ľudia, ktorí sa starajú o svoju pečeň. Kyselina trametolínová v nich obsiahnutá podporuje jeho fungovanie a podporuje aj liečbu vírusových hepatitíd.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply