Nakrájala citrón a zasypala ho soľou. Keď som uvidel výsledok, urobil som to isté! Toto je starodávny indický recept, ktorý málokto pozná…

Citrón je ovocie, ktoré všetci poznáme a používame v kuchyni. Citrón sa často používa na ochutenie šalátov, na dodávanie chuti a ako korenie pre rôzne jedlá. A, samozrejme, v sladkostiach. Používame nielen šťavu, ale aj jeho kožu.

Môžeme piť citrónovú šťavu alebo si vychutnať jej kyslú chuť jednoduchým jedením plátku. V skutočnosti má citrón tisíce užitočných vlastností.

Zaujíma vás otázka, ako? Poďme si to vysvetliť.

Citrón je bohatý na vitamíny C a B a tiež obsahuje kyselinu citrónovú a minerály, ako je vápnik a fosfor. Toto sú najdôležitejšie živiny, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Citrón je silný antioxidant, ktorý môže zabrániť hromadeniu škodlivých látok v tele. To prispieva k normálnemu fungovaniu čriev a pomáha riešiť tráviace problémy, ako je nadúvanie. Okrem toho je citrón skvelý na zefektívnenie pomalého metabolizmu, najmä ak sa konzumuje ráno s teplou vodou.

Všeobecne… výhody citrónov sú mnohé a výhody, ktoré prináša, sú dobre známe. Existuje však spôsob, ako ešte zvýšiť jeho pozitívny vplyv na nás. A to všetko vďaka indickému receptu, ktorý sa používa aj v severnej Afrike.

Čo je to?

Hovoríme o fermentovaných citrónoch.

Vďaka fermentácii a soli sa citrón stáva vitamínovou bombou s enzýmami a minerálmi, čo ho robí trikrát užitočnejším a účinnejším a  zdravší ako obyčajný citrón.

Čo je citrónová fermentácia? Ak chcete vyvolať tento proces, musíte vykonať niekoľko krokov.

  • Po prvé, musíte si vziať dostatočne veľkú sklenenú nádobu, aby ste tam dali citróny.
  • Vezmite 4-5 citrónov, dôkladne ich umyte vo vode s prídavkom jedlej sódy.
  • Urobte dva rezy na každom citróne a zasypte  ich soľou, asi jednu lyžičku do každého citróna. Teraz musíte opatrne vtlačiť soľ do citróna tak, aby bola v kontakte s dužinou.
  • Vezmite  sklenenú nádobu, posypte dno hrsťou hrubej soli a začnite ukladať citróny a stláčať ich dohromady. Je dôležité nasypať  soľ aj medzi vrstvy. Zatvorte nádobu a nechajte citróny kvasiť 3 dni  na suchom, dobre vetranom mieste chránenom pred priamym zdrojom  svetla, nie na slnku. Po troch dňoch môžete citrón použiť podľa svojich predstáv. V chladničke Vám vydržia aj pol roka.

Tu si môžete pozrieť aj video ako na to:

Je vhodný na varenie a na ochutenie čaju a rôznych nápojov. Môžete ich konzumovať, ako chcete.

V lete je lepšie použiť tieto citróny s horúcim čajom, ktorý pomôže ukľudniť dýchacie cesty.

Ak chcete citrón použiť, stačí vybrať citrón z pohára, opláchnuť prebytočnú soľ a pokrájať ho  na malé kúsky

Sú dobré na ochutenie zeleniny vďaka svojej kyslo-slanej chuti. Zvláštnosť citróna však nie je len v chuti. Spočíva vo vysokom obsahu vitamínov a živín, ktoré vám pomôžu vždy zostať vo forme. Má dobrý vplyv na  črevá a žalúdok. Koniec koncov, tráviace problémy a pálenie záhy vám môžu pokaziť  celý deň. Okrem toho, vďaka prítomnosti antioxidantov a vplyvu soli ako zosilňovača, môžete urobiť svoju pokožku žiarivou, hladkou a zamatovou, pružnou,  očistenou od mazu a čiernych bodiek. Vďaka tomu budete vyzerať mladšie a budete uvoľnenejší.

Takýto citrón je  vynikajúci hemostatický a dezinfekčný prostriedok, ktorý navyše znižuje hladinu glukózy v krvi.

Je zrejmé, že ide o účinné antibakteriálne, antiseptické činidlo. Citróny so soľou dobre znižujú krvný tlak, sú užitočné na odstránenie bradavíc a mozolov, liečbu zapálených ďasien, artritídy a reumatizmu, kŕčových žíl, prechladnutia a chrípky …

Tento článok v žiadnom prípade nenahradí vzťah medzi lekárom a pacientom. Je informatívny a nie je určený ako návod na samoliečbu a diagnostiku. Návrhy a všeobecné odporúčania sú zamerané výlučne na podporu nových a účinnejších stravovacích návykov. A nezabudnite viesť zdravý a aktívny životný štýl! Patológie a niektoré fyziologické stavy vyžadujú priamy zásah odborníka v spolupráci s ošetrujúcim lekárom.

Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*