Citrón je ovocie, ktoré všetci poznáme a používame v kuchyni. Citrón sa často používa na ochutenie šalátov, na dodávanie chuti a ako korenie pre rôzne jedlá. A, samozrejme, v sladkostiach. Používame nielen šťavu, ale aj jeho kožu.
Môžeme piť citrónovú šťavu alebo si vychutnať jej kyslú chuť jednoduchým jedením plátku. V skutočnosti má citrón tisíce užitočných vlastností.
Zaujíma vás otázka, ako? Poďme si to vysvetliť.
Citrón je bohatý na vitamíny C a B a tiež obsahuje kyselinu citrónovú a minerály, ako je vápnik a fosfor. Toto sú najdôležitejšie živiny, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Citrón je silný antioxidant, ktorý môže zabrániť hromadeniu škodlivých látok v tele. To prispieva k normálnemu fungovaniu čriev a pomáha riešiť tráviace problémy, ako je nadúvanie. Okrem toho je citrón skvelý na zefektívnenie pomalého metabolizmu, najmä ak sa konzumuje ráno s teplou vodou.
Všeobecne… výhody citrónov sú mnohé a výhody, ktoré prináša, sú dobre známe. Existuje však spôsob, ako ešte zvýšiť jeho pozitívny vplyv na nás. A to všetko vďaka indickému receptu, ktorý sa používa aj v severnej Afrike.
Čo je to?
Hovoríme o fermentovaných citrónoch.
Vďaka fermentácii a soli sa citrón stáva vitamínovou bombou s enzýmami a minerálmi, čo ho robí trikrát užitočnejším a účinnejším a zdravší ako obyčajný citrón.
Čo je citrónová fermentácia? Ak chcete vyvolať tento proces, musíte vykonať niekoľko krokov.
- Po prvé, musíte si vziať dostatočne veľkú sklenenú nádobu, aby ste tam dali citróny.
- Vezmite 4-5 citrónov, dôkladne ich umyte vo vode s prídavkom jedlej sódy.
- Urobte dva rezy na každom citróne a zasypte ich soľou, asi jednu lyžičku do každého citróna. Teraz musíte opatrne vtlačiť soľ do citróna tak, aby bola v kontakte s dužinou.
- Vezmite sklenenú nádobu, posypte dno hrsťou hrubej soli a začnite ukladať citróny a stláčať ich dohromady. Je dôležité nasypať soľ aj medzi vrstvy. Zatvorte nádobu a nechajte citróny kvasiť 3 dni na suchom, dobre vetranom mieste chránenom pred priamym zdrojom svetla, nie na slnku. Po troch dňoch môžete citrón použiť podľa svojich predstáv. V chladničke Vám vydržia aj pol roka.
Tu si môžete pozrieť aj video ako na to:
Je vhodný na varenie a na ochutenie čaju a rôznych nápojov. Môžete ich konzumovať, ako chcete.
V lete je lepšie použiť tieto citróny s horúcim čajom, ktorý pomôže ukľudniť dýchacie cesty.
Ak chcete citrón použiť, stačí vybrať citrón z pohára, opláchnuť prebytočnú soľ a pokrájať ho na malé kúsky
Sú dobré na ochutenie zeleniny vďaka svojej kyslo-slanej chuti. Zvláštnosť citróna však nie je len v chuti. Spočíva vo vysokom obsahu vitamínov a živín, ktoré vám pomôžu vždy zostať vo forme. Má dobrý vplyv na črevá a žalúdok. Koniec koncov, tráviace problémy a pálenie záhy vám môžu pokaziť celý deň. Okrem toho, vďaka prítomnosti antioxidantov a vplyvu soli ako zosilňovača, môžete urobiť svoju pokožku žiarivou, hladkou a zamatovou, pružnou, očistenou od mazu a čiernych bodiek. Vďaka tomu budete vyzerať mladšie a budete uvoľnenejší.
Takýto citrón je vynikajúci hemostatický a dezinfekčný prostriedok, ktorý navyše znižuje hladinu glukózy v krvi.
Je zrejmé, že ide o účinné antibakteriálne, antiseptické činidlo. Citróny so soľou dobre znižujú krvný tlak, sú užitočné na odstránenie bradavíc a mozolov, liečbu zapálených ďasien, artritídy a reumatizmu, kŕčových žíl, prechladnutia a chrípky …
Tento článok v žiadnom prípade nenahradí vzťah medzi lekárom a pacientom. Je informatívny a nie je určený ako návod na samoliečbu a diagnostiku. Návrhy a všeobecné odporúčania sú zamerané výlučne na podporu nových a účinnejších stravovacích návykov. A nezabudnite viesť zdravý a aktívny životný štýl! Patológie a niektoré fyziologické stavy vyžadujú priamy zásah odborníka v spolupráci s ošetrujúcim lekárom.
Leave a Reply