Napoleon v pohári – jednoduchý dezert, po ktorom si budete oblizovať prsty.

Tento rýchly a chutný dezert si zamiluje každý maškrtník. Pripravuje sa bez pečenia, jednoducho v pohári – ideálny pre lenivé alebo uponáhľané dni. Chutí výborne a vyzerá elegantne – ideálne na návštevu aj večer pred televízorom!

Ingrediencie:

Na krehké cesto:

  • 120 g masla (studené)
  • 180 g pšeničnej hladkej  múky
  • 1,5 PL cukru
  • štipka soli

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 60 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 PL pšeničnej hladkej múky
  • 30 g masla

Postup:

1. Príprava krehkého „cesta“:

Do hlbokej misy nasypte múku, pridajte cukor a štipku soli. Studené maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle a pridajte k múke. Rukami alebo vidličkou vypracujte sypkú zmes – vznikne vám „pieskovitá“ strúhanka.

Túto strúhanku nasypte na suchú panvicu a opečte ju na strednom ohni dozlatista (cca 8–10 minút). Dávajte pozor, aby sa nespálila.

Odstavte a nechajte vychladnúť.

2. Príprava krému:

V nepriľnavej miske zmiešajte cukor so žĺtkami. Prilejte mlieko a dôkladne premiešajte metličkou. Prisypte múku a znovu dobre premiešajte.

Zmes prelejte do hrnca a na strednom ohni za stáleho miešania varte, kým nezhustne (cca 6–10 minút). Odstavte a do ešte horúceho krému vmiešajte maslo. Nechajte úplne vychladnúť.

Servírovanie:

Do pohárov vrstvite striedavo:

  • 2 PL opečeného cesta
  • 2 PL krému

Opakujte, kým naplníte celý pohár.

Hotové poháre dajte aspoň na hodinu do chladničky. Pred podávaním môžete ozdobiť podľa chuti (ovocím, orieškami, strúhanou čokoládou).

Tip: Bielky, ktoré v recepte nevyužijete, si môžete odložiť a použiť napríklad na snehové pusinky alebo omeletu.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*