Určite aj vy milujete lahodnú vôňu domáceho čerstvého chleba vychádzajúceho z pece.
Je to celkom dobré, nie?
No v tomto príspevku vám prezradíme ako pripraviť trošku netradičný pita chlieb!
Nebojte sa: recept je jednoduchý a ingrediencie sú cenovo dostupné.
odmerka: 1 pohár asi 2,5 dl
INGREDIENCIE
- 5 pohárov hladkej múky
- 1 pohár teplej vody
- 1 balíček sušeného droždia
- 1/2 lyžice olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- Extra panenský olivový olej
Postup:
Do väčšej hlbokej misy dajte vodu, droždie a 3 poháre múky, vymiešajte do hladka a nechajte odpočívať asi 15 minút na teplom mieste, kým sa začnú objavovať malé bublinky.
Teraz pridajte soľ a olej a ďalšie 2 poháre múky, dobre vymiešajte do hladka, aby sa cesto odlepovalo od misy. Cesto nechajte 2 hodiny odpočívať na teplom mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto nakrájajte na asi rovnakých 8 kúskov. Vytvarujeme malé guľôčky, prikryjeme čistou utierkou a necháme stáť ešte asi pol hodiny.
Vykysnuté guľôčky roztiahneme na placky asi 12 a hrúbku asi 5 mm.
Rozpálime panvicu s trochou extra panenského olivového oleja a každú placku z chlebového cesta opečieme z oboch strán z každej strany aspoň 3 minúty.
Ak radšej pečiete v rúre, vložte všetky placky na vymastený plech a pečte vo dobre vyhriatej rúre asi 10 minút pri 240 °C
Tento domáci chlieb okrem toho, že je mimoriadne zdravý a jednoduchý na prípravu, aj vynikajúco chutí!
Náš tip:
Placky môžete naplniť syrom, olivami, sardinkami, paradajkami, vajcami, slaninkou, hráškom, hubami… podľa chuti!
Dobrú chuť!
Leave a Reply