Nazývajú ju kráľovnou likérov! Silná zbraň proti prechladnutiu, anémii, zápalovým procesom, hnačke a zlému tráveniu.

Drieňovku  mnohí nazývajú kráľovnou likérov. Vyrába sa z plodov drieňa jedlého. Na organizmus pôsobí priaznivo, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. V ňom nájdeme medzi inými draslík, horčík, železo a zinok. Odporúča sa najmä ľuďom trpiacim anémiou.

1. Tinktúra z drieňa a jej vlastnosti

Drieňovka je tinktúra pripravená na základe plodov  drieňa obyčajného jedlého. Malé plody drieňa majú tmavočervenú farbu a tvrdú šupku. Charakterizuje ich podlhovastý tvar. Chuťovo sú trochu kyslé až mierne kyslé, podobne ako brusnice.

Zloženie drieňového ovocia obsahuje množstvo cenných minerálov ako železo, draslík, vápnik, zinok, fosfor, mangán a meď. Okrem toho je drieň bohatý na vitamín A  a vitamín C.

Drieň môžeme poznať aj pod názvom  kornelianske čerešne. Vďaka vysokému obsahu  antioxidantov a flavonoidov, tinktúra spomaľuje oxidačné reakcie prebiehajúce v tele a chráni organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov a patogénnych vírusov a baktérií.

Drieňovka sa odporúča aj pri stavoch zvýšenej chorobnosti, pretože má protizápalové a antipyretické vlastnosti. Indikácie na použitie tinktúry sú tiež hnačky a iné poruchy trávenia. Drieňovka je výborným zdrojom železa, preto sa odporúča ľuďom s anémiou z nedostatku  železa.

2. Ako si vyrobiť drieňovku?

Recept na drieňovku  nie je obzvlášť zložitý. Tu sú ingrediencie potrebné na prípravu  tinktúry:

  • jeden kilogram plodov drieňa,
  • jeden liter liehoviny,(vodka)
  • pol kila cukru

Spôsob prípravy :

Dôkladne umyté a osušené plody drieňa  jemne rozdrvte (rozdrvené ovocie pustí viac šťavy).

Ovocie preložíme do čistej sterilnej  nádoby a potom zalejeme alkoholom. Nádobu zatvorte a  odložte na tridsať dní na teplé miesto. Nezabudnite nádobu denne pretrepávať.

Po uplynutí stanoveného času precedíme a posypeme cukrom. Nádobu s drieňovým ovocím a cukrom pevne uzavrite a odložte na ďalší týždeň. Alkohol, ktorým bol drieň zaplavený, si odložte  v inej nádobe.

Po týždni sirup preceďte cez sitko. Ovocie dobre vytlačíme. Výslednú zmes nalejte do nádoby s odloženým alkoholom. Všetko dôkladne premiešame. Ovocnú tinktúru  nalejeme do fliaš. Odložíme  si ďalších dvadsaťjeden dní.

Posledným krokom je precedenie tinktúry pomocou jemného sitka. Táto operácia sa musí vykonať, keď sa na dne nádoby objaví sediment. Alternatívou k sitku môže byť gáza, alebo špeciálny hodvábny papier.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*