Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva trpí polovica populácie nedostatkom horčíka. Tento minerál je pre telo dôležitý hlavne preto, že ho akákoľvek bunka v tele potrebuje pre správnu funkciu.
Buď ho môžete konzumovať v tabletkách, ktoré sú doplnkom stravy a alebo v potravinách. Lekármi odporúčaná denná dávka je 500 až 1000 mg horčíka.
Príznaky, ktoré vám hovoria, že máte horčíka nedostatok:
ochorenie srdca
podráždenosť
„tikanie“ nervov v tvári
nespavosť
osteoporóza
krvné zrazeniny
nestabilná hladina cukru v krvi
chronická únava
migrény
kŕče nôh
úzkosť a depresia
Nedostatok horčíka býva spojený s ďalšími chronickými chorobami, silnými svalovými kŕčmi v nohách, cukrovkou typu 2 a dokonca aj s výpadkami pamäte.
Potraviny bohaté na horčík:
horká čokoláda
orechy
banány
avokádo
ryby
listová zelenina (kel, špenát)
strukoviny
zrná či semienka
Najlepším spôsobom ako telu dopriať vhodné množstvo horčíka, je kombinácia potravín s doplnkami. Tiež je dobré, ak doplnky stravy obsahujú aj vitamín B6, pretože ten zlepšuje ich absorpciu.
Zdieľajte tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply