Nedostatok tohto vitamínu spôsobuje krvácanie ďasien, priberanie a problémy s pokožkou.

Vitamíny a minerály naše telo potrebuje z nejakého dôvodu. Keď sa objavia nedostatky, naše telo začne horšie fungovať. Objavujú sa choroby a rôzne neduhy. Nedostatok vhodných živín sa prejavuje okrem iného aj v našom vzhľade. Najmä jeden z vitamínov o sebe dáva pocítiť veľmi ostrým spôsobom.

Za čo je zodpovedný vitamín C

Kyselina askorbová, ako sa vitamín C vedecky nazýva, je nevyhnutná pre správne fungovanie nášho tela. Hrá veľmi dôležité úlohy v tele, vrátane

– podporuje činnosť imunitného systému,
– podieľa sa na syntéze hormónov a prenášačov,
– zvyšuje vstrebávanie ďalších zložiek, napr. nehemového železa a vápnika,
– podieľa sa na rekonštrukcii tkanív,
– znižuje hladinu glukózy v krvi,
– podporuje prácu kardiovaskulárneho systému,
– bojuje proti prebytočným voľným radikálom,
– chráni pred rakovinou,
– podporuje tvorbu kolagénu,
– zodpovedá za správny stav vlasov, pokožky a nechtov.

Čo spôsobuje nedostatok tohto vitamínu

Keďže vidíme, za koľko procesov je vitamín C zodpovedný, môžeme tušiť, že jeho nedostatok môže viesť k veľmi negatívnym účinkom . Nedostatočné množstvo kyseliny askorbovej zvyšuje riziko anémie, oslabuje tkanivá, spôsobuje, že častejšie ochorieme a stav našej pokožky sa dramaticky zhoršuje . V tele vznikajú zápaly , spomaľuje sa nám metabolizmus a tým priberáme.

Najzávažnejším príznakom nedostatku tohto vitamínu je skorbut . Za starých čias táto choroba postihovala najmä námorníkov., ktorí boli na lodiach, pretože nemali prístup k čerstvým potravinám. Dnes sa skorbut diagnostikuje oveľa menej často, no aj tak sa objaví. Toto ochorenie spočíva vo veľmi vysokom nedostatku vitamínu C a prejavuje sa bolesťami svalov a kĺbov, lámavými a žltými nechtami, nechutenstvom, krvácaním ďasien až vypadávaním zubov.

Ako predchádzať nedostatku vitamínu C?

Najlepším spôsobom je obohatiť svoj jedálniček o ovocie a zeleninu s vysokým obsahom tohto vitamínu. Medzi tieto typy produktov patria:

– šípky – 1800 mg.
– Rakytník – do 1100 mg.
– Čierne ríbezle – 183 mg.
– Petržlen – 178 mg.
– Červená paprika – 144 mg.
– chren – 114 mg.
– ružičkový kel – 94 mg.

Profitovať môžete aj zo suplementácie vitamínu C.

Ak bol článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*