Veľmi chutný recept na tiramisu, v ktorom je okrem smotanového syra mascarpone aj smotana a vanilkový puding. Transformáciou tohto receptu sa zrodilo tiramisu extra, čo je obrovská dávka 30 plátkov. Určite vyskúšajte, je to bomba!
Suroviny:
Piškótový plát:
- 3 vajcia
- 3 bielka
- 6 PL cukor
- 5 PL hladká špeciál múka
- 1 lyžica. kakao
- detské piškóty
Krém:
- 200 ml silná káva
- 50 ml amareto alebo rum
- 3 žĺtka
- 80g krupicový cukor
- 500g mascarpone
- 300 ml smotana na šľahanie
- smeta fix
Na vrch:
- 200 ml smotana na šľahanie
- smeta fix
- 50g práškový cukor
- kakao
Postup:
Múku zmiešame s kakaom. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, primiešame múku s kakaom a zmiešame. Pridáme tuhý sneh vyšľahaný s bielok. Opatrne premiešame. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180 °C asi 10-15 minút.
Zmiešame kávu s amaretom, alebo rumom podľa chuti.
Žĺtka zmiešame s cukrom vo vodnom kúpeli, šľaháme kým zhustnú, odstavíme a necháme vychladnúť.
Mascarpone rozmiešame a pridáme žĺtkový krém. Dôkladne vymiešame do hladka.
Vyšľaháme šľahačku do tuhej peny a opatrne primiešame do mascarpone žĺtkového krému, premiešame.
Na vychladnutý piškótový plát natrieme polovicu mascarpóne krému. Na krém uložíme detské piškóty namočené v káve zmiešanej s rumom. Na to opäť natrieme mascarpone krém a zahladíme. Vrch posypeme kakaovým práškom a ozdobíme šľahačkou. Dobrú chuť.
Náš tip:
- Pre deti použijeme kávu bez kofeinu a rumovú arómu.
- Tiramisu krém sa dá pripraviť aj zo surových vajec, ak sa nebojíte salmolnelózy. Nemusíte žĺtka pasterizovať vo vodnom kúpeli a miesto šľahačky použijeme tuhý sneh vyšľahaný z 3 bielok. Piškótový plát upečieme zo 6 ks vajec.
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.
Leave a Reply