
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!
Krehký koláč, plný krému. Neodolateľný! Vaša návšteva bude očarená.
Ingrediencie:
- 375 g hladkej múky ( pšeničnej alebo špaldovej)
- 1/2 šálky cukor
- 1 balíček vanilkový cukor
- pol balíčka prášku do pečiva
- 4 žĺtky
- 1 lyžica studenej kyslej smotany
- 150 g studeného masla
Sneh:
- 4 bielka
- štipka soli
- 2/3 šálky jemného kryštálového cukru
- 1/2 lyžice pšeničného alebo zemiakového škrobu
Pudingový krém:
- 750 ml mlieka
- 2-3 lyžice cukru( podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 balíčky smotanového alebo vanilkového pudingu ( každý po 40g )
- 150 g zmäknutého masla
Ešte potrebujeme:
- 50 g mandľových lupienkov ( alebo na hrubo nasekaná orechy)
- 300 g džemu z čiernych ríbezli
Postup:
V mise zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Premiešame. Pridáme 4 žĺtky, studenú kyslú smotanu a studené maslo. Vymiesime hladké tuhé cesto, cesto zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
Vychladené cesto vyvaľkáme na veľkosť formy na pečenie a uložíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto rovnomerne potrieme džemom z čiernych ríbezli.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Po častiach za stáleho miešania pridávame cukor a šľaháme do leskla. Nakoniec prišľaháme pol lyžičky škrobu.
Snech rovnomerne rozotrieme na cesto potreté džemom. Vrch posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°c asi 30 minút. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť a opatrne odstraníme papier na pečenie. Korpus rozrežeme na dve rovnaké polovice.
100 ml mlieka zmiešame s pudingovými práškami do hladka.
650 ml mlieka zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, privedieme do varu. Do vriaceho mlieka pridáme rozmiešané pudingové prášky a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vymiešame do peny a zmiešame s dobre vychladeným pudingom. Dobre vymiešame.
Jednu polovicu vychladeného korpusu položíme na spodok formy. Na vrch navrstvíme pudingový krém a zarovnáme. Na vrch položíme druhú polovicu plátu a jemne zaťažíme. Koláč odložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply