Nezabudnuteľný koláč – Pani Walewska.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!

Krehký koláč, plný krému. Neodolateľný! Vaša návšteva bude očarená.

Ingrediencie:

  • 375 g hladkej múky ( pšeničnej alebo  špaldovej)
  • 1/2 šálky cukor
  • 1  balíček vanilkový cukor
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 4 žĺtky
  • 1 lyžica studenej kyslej smotany
  • 150 g studeného masla

Sneh:

  • 4  bielka
  • štipka soli
  • 2/3 šálky jemného kryštálového cukru
  • 1/2 lyžice pšeničného alebo zemiakového škrobu

Pudingový krém:

  • 750 ml mlieka
  • 2-3 lyžice cukru( podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 balíčky smotanového alebo vanilkového pudingu ( každý po 40g )
  • 150 g zmäknutého masla

Ešte potrebujeme:

  • 50 g mandľových lupienkov ( alebo na hrubo nasekaná orechy)
  • 300 g džemu z čiernych ríbezli

Postup:

V mise zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Premiešame. Pridáme 4 žĺtky, studenú kyslú smotanu a studené maslo. Vymiesime hladké tuhé cesto, cesto zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

Vychladené cesto vyvaľkáme na veľkosť formy na pečenie a uložíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto rovnomerne potrieme džemom z čiernych ríbezli.

Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Po častiach za stáleho miešania pridávame cukor a šľaháme do leskla. Nakoniec prišľaháme pol  lyžičky škrobu.

Snech rovnomerne rozotrieme na  cesto potreté džemom. Vrch posypeme mandľovými lupienkami.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°c asi 30 minút. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť a opatrne  odstraníme papier na pečenie. Korpus rozrežeme na dve rovnaké polovice.

100 ml mlieka zmiešame s pudingovými práškami do hladka.

650 ml mlieka zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, privedieme do varu. Do vriaceho mlieka pridáme rozmiešané pudingové prášky a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo vymiešame do peny a zmiešame s dobre vychladeným pudingom. Dobre vymiešame.

Jednu polovicu  vychladeného korpusu položíme na spodok formy. Na vrch navrstvíme pudingový  krém a zarovnáme. Na vrch položíme druhú polovicu plátu a jemne zaťažíme.  Koláč odložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*