
Nič sa nehodí k grilovačke lepšie: Šopský šalát je hotový raz-dva, chutí výborne a osvieži.
Nech už ste ochutnali akýkoľvek šalát, jedno je isté: čevapčiči a iným špecialitám z grilu najlepšie pasuje domáci šopský šalát.
Obľúbený balkánsky šalát.
Šopský šalát je tradičné jedlo balkánskej kuchyne.
Základom sú paradajky, uhorky a paprika. Niektorí pridávajú aj cibuľu, prípadne namiesto octu používajú citrónovú šťavu. V niektorých verziách nájdete aj čerstvé bylinky, napríklad petržlen alebo tymian.
Recept na šopský šalát.
Tento osvedčený recept je jednoduchý, rýchly a poteší každého milovníka čerstvého šalátu.
Ingrediencie:
Zelenina:
- 500 g čerstvých paradajok
- 600 g čerstvých uhoriek
- 200 g zelenej papriky
- 200 g červenej papriky
- 1 pálivá paprička
- 60 g mladej cibuľky
Zálievka:
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 polievkové lyžice octu (ideálne jablčného)
- 70 ml oleja
Na servírovanie:
- 150 – 200 g syra feta (alebo balkánskeho syra)
Postup:
Zeleninu dôkladne umyte. Uhorky ošúpte, papriky a paradajky zbavte stopiek a semien. Všetko nakrájajte na menšie kocky.
V hlbokej miske zmiešajte nakrájanú zeleninu s nasekanou mladou cibuľkou a nadrobno pokrájanou pálivou papričkou. Premiešajte a dajte schladiť do chladničky.
Tesne pred podávaním šalát osoľte, okoreňte, pridajte ocot a olej a ešte raz premiešajte.
Na záver nastrúhajte na vrch feta syr a ihneď podávajte. Dobrú chuť!
Leave a Reply