Nielen na vývar. Táto nenápadná bylinka zlepšuje pokožku a tlmí prejavy alergie!

Ligurček  je stále u nás  málo známa  bylinka, no jeho chuť je nám všetkým dobre známa vďaka charakteristickému koreniu zvanému maggi. Hoci nie je tak ľahko dostupný ako kôpor alebo petržlen, práve na jar ho na trhu často nájdete. Po tejto bylinke sa oplatí siahnuť, najmä ak trpíte alergiami, psoriázou či dokonca akné.

1. Ligurček – „bylina lásky“

Ligurček  môže dosiahnuť až 120 cm (Gettyimages.com)

U nás sa ligurček  najčastejšie pridáva do vývaru alebo polievok. Táto zelerová rastlina pochádza z Ázie. Jeho  anglický názov odkazuje na staré povery naznačujúce magickú silu lovca. Mal pôsobiť ako afrodiziakum a zvyšovať plodnosť .

Ligurček  môže dosiahnuť výšku cez 120 centimetrov, no pokojne ho vysadíte aj do črepníka na parapete. Stojí to za to, pretože má nezvyčajnú chuť a to je len jedna z jeho mnohých výhod.

V bylinkárstve sa používa aj koreň Ligurčeka , ktorý zlepšuje činnosť tráviaceho traktu a pôsobí aj močopudne. Dobre pôsobí pri zmierňovaní tráviacich ťažkostí a pri opuchoch a hypertenzii , ako aj pri ochoreniach obličiek . Má tiež diastolický účinok , čo znamená, že môže byť nápomocný pri zmierňovaní bolesti, vrátane menštruácie.

Nedávne štúdie tiež ukázali, že ligurček môže byť užitočný aj  pre alergikov. Obsahuje kvercetín, prírodný inhibítor histamínu , vďaka ktorému dokáže upokojiť neduhy vrátane nádchy či svrbenia očí.

2. Ako využiť vlastnosti ligurčeka?

Čo ešte môžeme od tejto nenápadnej trvalky očakávať :

  • má expektoračný účinok – je výborný pri infekciách dýchacích ciest,
  • pomáha pri žalúdočných vredoch – uľavuje pri chorobách a má upokojujúci účinok na sliznicu tráviaceho systému,
  • podporuje liečbu psoriázy a akné – listy možno aplikovať priamo na kožné lézie,
  • zabraňuje tvorbe krvných zrazenín,
  • môže pomôcť očistiť telo od toxínov,
  • pôsobí ako prírodné antibiotikum – pomáha pri infekciách spôsobených baktériami E. coli a pri salmonelóze.

A ako zaviesť ligurček  do jedálnička? Môže sa pridávať do všetkých jedál, najmä do tých ťažkých a mastných na báze mäsa. V bylinkárstve sa používajú aj odvary a nálevy z koreňa, ako aj ligurčekové tinktúry na báze koreňa alebo z koreňa a listov rastliny. Ligurček  je možné zmraziť aj sušiť.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*