Nový spôsob ako upiecť šišky oveľa zdravšie! Vydržia dlho čerstvé a chutia takmer ako tie vyprážané v oleji…

Šišky milujú všetci, ale množstvo práce, ktoré s tým súvisí, už  menej. Toto je veľmi jednoduchá variácia a možno ešte lacnejšia a zdravšia, pretože na ňu nemusíte používať olej. Môžete ich naplniť akýmkoľvek džemom, alebo čokoládovým  krémom. Stojí za to použiť termo  stabilný džem odolný voči pečeniu, aby sa nám neroztekal. napríklad hustejší slivkový džem.

Toto je veľmi jemné cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak nemáte radi šišky nasiaknuté olejom, vyskúšajte túto verziu. Sú jemné, ľahké na žalúdok a sú chutné aj neskôr, keď sú studené, hoci aj na druhý deň.

Prísady:

  • 400 g hladkej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 2 vaječný žĺtok
  • 50 g masla
  • 200 ml vlažného  mlieka

Postup:

Kvások nerobíme! Múku zmiešame s cukrom a sušeným droždím, pridáme žĺtka, zmäknuté maslo trochu mlieka, začneme miešať, postupne pridávame zvyšné mlieko a vymiešame hladké nelepivé cesto. Cesto zakryjeme fóliou a dekou a necháme vykysnúť asi 1 hodinu pri izbovej teplote. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 až 1,5 cm. Vykrajujeme šišky a uložíme ich na plech na papier na pečenie. Zakryjeme a necháme vykysnúť. Do každej vykysnuté šišky  urobíme malú jamku do ktorej dáme džem, alebo čokoládový krém podľa vlastnej chuti. Pečieme pri 190°C asi 25-30 minút, ešte teplé šišky posypeme cukrom. Dobrú chuť!

Ak Vás tento recept zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*