Obľúbený tvarohový koláč s perleťovým povrchom! Nikdy neostane ani omrvinka nazvyš…

Suroviny:

Cesto:

  • 2 vajcia
  • 175 g cukru
  • 80 ml  oleja
  • 3 lyžice mlieka
  • 150 g hladkej múky
  • 2 PL kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

 Tvarohová plnka:

  • 500 g  krémového tvarohu
  • 100 g  práškového cukru
  • 4 žĺtka
  • Strúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 vrecúško pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
  • Asi 3 PL kyslej smotany

Sneh:

  • 4 bielka
  • 100 g  práškového cukru
  • 1 lyžica jedlého škrobu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 180°C.

Tvarohový plnka:

Všetky zložky na tvarohovú plnku zmiešame do hladka.

Cesto:

Na cesto vyšľaháme vajcia a cukor, potom za stáleho miešania pridáme olej a mlieko a premiešame. Potom pridajte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ a všetko premiešame do hladka.

Cesto rozotrieme  na pripravený plech  na pečenie a na vrch jemne rozložíme tvarohovú hmotu, zarovnáme.

Pečieme asi 35-40 minút, pri teplote 180°C.  Vrch tvarohovej vrstvy sa nesmie lepiť.

Bielka začneme šľahať, postupne pridáme citrónovú šťavu, práškový cukor a škrob. Vyšľaháme na tvrdý sneh.

Hotový sneh vyhladíme  na vrch ešte horúceho koláča, znížime teplotu  na 160°C a sušíme ešte  asi 20 minút alebo kým sneh  nezačne chytať  mierne hnedastú farbu.

Ešte teplý  koláčik dajte na chladné miesto, aby sa na povrchu urobili malé cukrové perličky. Po úplnom vychladnutí nakrájajte ostrým nožom.

Ak vás tento recept zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*