Ochorenie žlčníka môže byť veľmi nepríjemné a zoznam príznakov môže byť pestrý.
Ochorenie žlčníka sa najčastejšie vyskytuje v tridsiatych a štyridsiatych rokoch a pred 60. rokom života má žlčový kameň každá štvrtá žena a každý ôsmy muž. Nedostatok tekutiny s „saponátom“, ktorý čistí črevá, nemá vplyv len na trávenie.
Ak vaša pečeň neprodukuje každý deň tri šálky hnedej tekutiny (350 ml), ktorá obsahuje soli, cholesterol , bilirubín a lecitín, nemôžete správne tráviť jedlo. A ak navyše hruškovitý vak, ktorý je zo spodnej strany pritlačený k pečeni, neukladá správne žlč, problémy sa môžu ľahko nahromadiť.
Spolu s pocitom nafukovania v črevách vás po čase začne trápiť grganie, nevoľnosť, zápcha, bolesti hlavy. A to nie je všetko.
PREKVAPIVÉ PRÍZNAKY
K príznakom nedostatku žlče patrí dokonca bolesť chrbta, pod lopatkou, v pravom ramene, svrbenie očí, suché oči, častejšie zápaly slizníc nosa a hrdla, o ktorých si pravdepodobne myslíte, že boli spôsobené úderom, nosením bremien, dlhým sedením pri počítači alebo nejakým vírusom.
Preto ak pociťujete niektorý z týchto neduhov, určite si urobte laboratórne krvné testy a ultrazvukové vyšetrenie brucha. V 95 percentách prípadov (niekedy je potrebná dodatočná diagnostika) to bude stačiť na to, aby lekár určil, čo sa s vami deje, v akom stave je žlč a čo by vám mohlo pomôcť, aby vám žlčník ,,nevytiekol“.
Mnoho ľudí si myslí, že žlč je bezvýznamná, no mali by ste vedieť, že jej úlohou je skladovať „saponát“, ktorý rozpúšťa jedy, ktoré jeme, a reguluje kyslosť čriev. Zabraňuje vzniku zápchy, návratu toxínov do tela, ktoré spôsobujú rakovinu hrubého čreva a zahmlievajú našu myseľ, rozpúšťa a trávi väčšinu tukov potrebných pre imunitu (zásobník vitamínov A, D, E a K), ovplyvňuje prácu hormónov, pomáha regulovať cukor, premasťuje kĺby, pokožku a oči.
PRAKTICKÉ RADY
Aby všetky tieto dôležité procesy neboli narušené, musíte nahradiť žlč. V prvom rade je mimoriadne dôležité nejesť príliš horúce alebo príliš studené jedlo.
Žlčníková diéta: Nízkotučné zeleninové polievky, polievky, ryby, biele hydinové mäso, teľacie mäso, mrkva, tekvica, zemiaky, brokolica, mangold, všetky druhy ovocia, nízkotučné mlieko, kakao…
Denne by ste mali vypiť aspoň šesť pohárov vody, dôležitá je aj fyzická aktivita.
Ak sa necítite lepšie, poraďte sa o užívaní doplnkov s lekárom.
Minimalizujte konzumáciu nutrične chudobných potravín bez enzýmov – krekry, sušienky, ale aj príliš veľa varených bielkovín, pretože teplo ich ničí. Znížte aj počet tučných jedál, sladkostí (cukry sa ľahko menia na zlé tuky), orechov a arašidového masla.
Nekonzumujte každý deň ani sójový proteínový izolát, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza vo vegetariánskych paštétach a nátierkach – je ťažko stráviteľný.
Žlč ničí aj neadekvátne požívanie alkoholu, fajčenie a stres, ženy sú náchylnejšie na problémy v dôsledku nadmernej koncentrácie estrogénu, ktorý zužuje žlčové cesty, užívania antikoncepčných tabletiek, hormonálnej liečby, tehotenstva, preto ich treba kontrolovať častejšie.
Je to dôležité, pretože život bez žlčníka je možný, no z dlhodobého hľadiska to zanechá stopy na vašom zdraví!
Boli pre vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte ich aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply