Ak jete len zdravé jedlo a ráno začínate proteínovou omeletou bez soli a končíte varenými kuracími prsami, mám pre vás zlú správu. Čelíte mnohým rôznym chorobám: obezite, srdcovým chorobám a cukrovke. A riskujete oveľa viac ako tí, ktorí si ráno radi vypijú šálku silnej kávy a zjedia steak.
PRAVDA O DOBREJ DIÉTE
V Spojených štátoch boli nedávno publikované nové diétne smernice, ktoré stavajú na diétnych usmerneniach v iných krajinách.
„Američania sa už dve generácie stravujú podľa stravovacích smerníc, ktorých podstatu nepotvrdili klinické štúdie,“ komentovali tieto zmeny bez výnimky všetky veľké médiá, ale aj magazíny o zdraví a zdravom životnom štýle.
Čo sa zmenilo?
Najdôležitejšie je, že odporúčanie držať sa nízkotučnej diéty je nesprávne. V novej verzii dokumentu sa uvádza, že cholesterol v potravinách nemá nič spoločné s cholesterolom v krvi. To znamená, že 50 rokov sme sa vyhýbali jedlu, ktoré sme nemuseli.
Zmena stravovacích smerníc ovplyvní každú oblasť života, od školských stravovacích programov až po rady odborníkov na klinickú výživu.
Prečo sme boli nútení klasifikovať tučné mäso ako nezdravé jedlo?
Ako píše New York Times, veľkú úlohu v tom zohráva potravinársky priemysel, ktorý je už desaťročia ziskový a predáva nízkotučné produkty.
Hlavným dôvodom však zostáva, že predchádzajúce odporúčania boli založené na veľmi slabých dôkazoch: na štúdiách pozorovaného, epidemiologického charakteru, ktoré ukazujú len nejakú súvislosť, asociáciu, ale nie vzťah príčina-následok medzi javmi.
Skutočnosť, že roky obmedzujeme príjem mastných kyselín v strave, môže vážne poškodiť naše zdravie. Keď zredukujeme tuk, automaticky sa zvýši príjem sacharidov, na ktoré sú bohaté obilniny, zeleninu a iné predtým zdravé potraviny. Za posledných 50 rokov sa množstvo skonzumovaného tuku znížilo o 25 %, zatiaľ čo spotreba sacharidov vzrástla o 30 %.
Podľa nedávnych štúdií tento spôsob stravovania zvyšuje riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb výrazne viac ako diéta s vysokým obsahom tukov.
Výbor, ktorý v súčasnosti vytvára nové rady týkajúce sa stravovania, navrhuje odstrániť chudé mäso zo zoznamu odporúčaných potravín pre zdravú výživu a odstrániť odporúčania na zníženie množstva červeného a spracovaného mäsa. Najmä chudé mäso bude úplne vylúčené zo školských obedov.
To všetko potvrdzuje pravdu, že svojmu telu treba viac dôverovať a jesť to, čo si telo práve teraz žiada. Ešte lepšie je vrátiť sa k starej dobrej strave našich predkov: menej obilnín, cukru, viac živočíšnych potravín – mäso, maslo, tučné mliečne výrobky.
Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply