Podľa nedávnej správy Svetovej zdravotníckej organizácie pravidelná konzumácia tohto jedla môže viesť k rakovine.
Hot dogy, ktoré prvýkrát predstavili nemeckí prisťahovalci v 19. storočí, sa rýchlo stali populárnymi a najrozšírenejšie boli koncom 20. a 21. storočia.
Ale sú tiež jednou z najškodlivejších potravín, ktoré jeme. Nedávne štúdie zistili, že párky môžu spôsobiť 4 typy rakoviny, vrátane rakoviny močového mechúra, hrubého čreva, pankreasu a žalúdka.
Podľa nedávnej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže všetko spracované mäso viesť k rakovine.
Výrobný proces párkov pozostáva z miešania zvyškov bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa, ktoré zvyčajne obsahuje „jedlé“ živočíšne vedľajšie produkty, ako sú nohy a hlavy, tukové tkanivo a koža.
Táto zmes je potom obohatená o celý rad prísad, vrátane väčšieho množstva soli, kukuričného sirupu, dusičnanov a iných chemikálií, z ktorých väčšina spôsobuje rakovinu.
Najnezdravšími aditívami v párkoch sú dusičnany a dusitany, ktoré sa pri vysokých teplotách viažu na amíny, čím vznikajú nitrozamíny. A väčšina nitrozamínov sú karcinogény. V skutočnosti existujú dôkazy, že tieto chemické zlúčeniny spôsobujú takéto ochorenia:
- rakovina močového mechúra,
- rakovina hrubého čreva,
- rakovina žalúdka a
- pankreasu.
Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny dokonca konzumácia jedného párku v rožku denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 21 %. Bohužiaľ, organické párky obsahujú aj dusitany, niekedy dokonca vo vyššom množstve ako tradičné párky.
Preto ak si chcete dať párky, dajte si ich raz za čas ale vyhnite sa ich pravidelnej konzumácii, obzvlášť by ich konzumáciu mali obmedziť malé deti.
Viac o škodlivosti párkov: Konzumácia párkov zvyšuje riziko rakoviny, zistili lekári
Leave a Reply