Rakovina je komplexná skupina ochorení s mnohými možnými príčinami. Medzi známe faktory, ktoré spôsobujú rakovinu, patria genetika, fajčenie tabaku, nezdravá strava, niektoré infekcie, vystavenie chemickým látkam, ožarovanie a iné.
Akú úlohu zohráva výživa v prevencii rakoviny? Oveľa viac, ako si myslíte.
Výskum ukazuje, že dva hlavné faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny, sú nečinnosť a nesprávna výživa. Našťastie to môžete zmeniť. Okrem toho, že prestanete fajčiť, mali by ste si strážiť svoju hmotnosť, pravidelne cvičiť a jesť zdravú rastlinnú stravu, aby ste znížili riziko fajčenia.
Tu je 8 najkarcinogénnejších potravín:
1. Rafinovaný cukor a umelé sladidlá
Rafinované cukry nielenže zvyšujú hladinu inzulínu, ale sú aj živnou pôdou pre rakovinové bunky. Táto skutočnosť je vede známa už dlho. V roku 1931 nemecký nositeľ Nobelovej ceny za medicínu Otto Warburg prvýkrát zistil, že nádory sa živia cukrami. Rakovinové bunky potrebujú na svoj rast a šírenie sladidlá s vysokým obsahom fruktózy, pretože sa rýchlo metabolizujú.
Čím nahradiť?
Med, palmový cukor, surová melasa, javorový sirup, stévia.
2. Spracované mäso
Spracované mäso sa vzťahuje na spracované mäsové výrobky, ako je slanina, klobásy atď. Štúdia na Havajskej univerzite zistila, že takéto potraviny zvyšujú riziko rakoviny pankreasu o 67 %. Spracované mäso obsahuje mnoho chemických látok a konzervačných látok vrátane dusičnanov, ktoré zlepšujú chuť, ale sú známe ako karcinogénne. Údené mäso je obzvlášť škodlivé, pretože absorbuje živice.
Čím nahradiť?
Kupujte chudé mäso a pripravujte si ho sami.
3. Chované ryby
Komerčný chov rýb je založený na chove veľkého množstva rýb (napr. lososov) v extrémne obmedzených podmienkach. V takýchto obmedzených podmienkach je riziko bakteriálnych, vírusových a parazitárnych epidémií veľmi vysoké, preto sa ryby liečia antibiotikami, pesticídmi a inými karcinogénnymi látkami. Okrem toho chovaný losos obsahuje oveľa menej omega-3 ako divý losos.
Čím nahradiť?
Kupujte divokého lososa – je drahší, ale bezpečnejší.
4. Nakladané a údené výrobky.
Tieto výrobky zvyčajne obsahujú konzervačné látky, ako sú dusičnany, ktoré predlžujú ich trvanlivosť.
Časom sa tieto prídavné látky v ľudskom tele hromadia. Nakoniec vedú k deštrukcii na bunkovej úrovni a môžu spôsobiť rakovinu.
Pri tepelnej úprave údeného mäsa sa dusičnany menia na oveľa nebezpečnejšie dusitany.
5. Hydrogenované oleje.
Hydrogenované oleje (známe aj ako transmastné tuky) sú syntetické výrobky, ktorých chemické zloženie bolo umelo upravené na dlhšie skladovanie. Okrem toho sa do oleja pridávajú chemikálie na odstránenie zápachu a zlepšenie chuti. Výskum ukázal, že hydrogenované a čiastočne hydrogenované oleje v spracovaných potravinách zdvojnásobujú riziko rakoviny prsníka.
Čím nahradiť?
Extra panenský olivový olej, kokosový olej alebo palmový olej.
6. Zemiakové lupienky
Toto obľúbené jedlo sa smaží na hydrogenovanom rastlinnom oleji a potom sa hojne solí. Podľa štúdie uverejnenej v časopise New England Journal of Medicine len 30 gramov čipsov denne vedie k nárastu hmotnosti o 1 kg ročne.
Čipsy obsahujú aj trans-tuky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu, a sodík, ktorý môže zvyšovať krvný tlak. Pri vyprážaní pri vysokých teplotách vzniká akrylamid, karcinogén, ktorý sa nachádza aj v cigaretách.
Čím nahradiť?
Vyprážajte si hranolčeky na zdravom oleji (napríklad olivovom).
7. Popcorn do mikrovlnnej rúry
Popcorn do mikrovlnnej rúry je pohodlná a relatívne zdravá potravina, ale vrecko, v ktorom je pripravený, je iná vec. Mnohé vrecká na popcorn do mikrovlnnej rúry obsahujú kyselinu perfluóroktánovú (PFOA). Tento toxín výrazne zvyšuje riziko rakoviny prsníka, obličiek, hrubého čreva, močového mechúra, prostaty, pľúc, štítnej žľazy a krvi.
8. Rafinovaná biela múka.
Pri rafinácii múka stráca všetky svoje výživové vlastnosti a potom sa bieli plynným chlórom, aby bola pre spotrebiteľov atraktívnejšia. Biela múka má veľmi vysoký glykemický index – to znamená, že zvyšuje hladinu inzulínu bez toho, aby poskytovala živiny. Telo premieňa sacharidy na cukry, takže potraviny s vysokým obsahom bielej múky môžu viesť k zvýšenej inzulínovej rezistencii.
Čím nahradiť?
Celozrnná pšeničná, mandľová, jačmenná múka.
Zdieľajte tento dôležitý zoznam s priateľmi a rodinou na Facebooku!
Leave a Reply