Onkológovia radia aby sme nejedli týchto 8 potravín: Spôsobujú rakovinu!

Toto je 8 potravín, ktoré najviac spôsobujú rakovinu! Obmedzte ich spotrebu…

Rakovina môže postihnúť hociktorú časť tela a má mnohé príčiny vzniku. Medzi známe faktory, ktoré spôsobujú rakovinu, patrí genetika, fajčenie, nezdravá strava, niektoré infekcie, kontakt s chemikáliami, radiačná záťaž atď.

Akú úlohu zohráva výživa v prevencii rakoviny? Oveľa viac, ako si myslíte.

Štúdie ukazujú, že 2 hlavné faktory, ktoré zvyšujú riziko rakoviny, sú neaktívny životný štýl a zlá výživa. Našťastie je vo vašej moci to zmeniť.

Okrem toho, že prestanete fajčiť, na zníženie rizika by ste si mali strážiť váhu, pravidelne cvičiť a jesť zdravú, rastlinnú stravu. Odborníci vytvorili zoznam potravín, ktorým by ste sa mali najviac vyhýbať, pretože ich prehnaná konzumácia môže spôsobiť rakovinu.

1. Rafinované cukry a potraviny s ich vysokým obsahom

Všetci vieme, že potraviny ako rafinovaný cukor alebo vysoko-fruktózový kukuričný sirup môžu viesť k mnohým zdravotným problémom.

Uvedené potraviny totiž zvyšujú hladinu inzulínu v krvi a navyše priamo vyživujú rakovinové bunky, pre ktoré je cukor hlavným palivom ich rastu.

Americké združenie klinickej výživy uvádza, že ľudia so stravou bohatou na cukry majú oveľa väčšie riziko rozvoja rakoviny pankreasu – jednej z najsmrteľnejších rakovín.

Obmedzte preto sladké jedlá a nápoje a zvoľte si radšej alternatívy ako sú stevia či melasa.

2. Spracované mäsové výrobky

Problémom u týchto výrobkoch nie je samotné mäso, ale prísady, ktoré sa do mäsových výrobkoch pridávajú.

Produkty ako sú šunka, klobásy, salámy a rôzne mäsové nátierky a paštéty obsahujú množstvo dusíkatých solí a iných konzervačných látok, ktoré sú podľa Žurnálu výživy a rakoviny zodpovedné za vznik kolorektálnych karcinómov.

Okrem toho tieto výrobky zvyšujú aj riziko rakoviny prostaty. Namiesto nich si radšej zvoľte čisté nespracované mäso a ideálne z voľne chovaných zvierat.

3. Údené a zavárané potraviny

Pravidelná konzumácia údených a zaváraných potravín je pre človeka nadmieru škodlivá.

Údenie totižto zanecháva v potravinách mnohé toxíny. Podobne je to aj so zaváraninami, v ktorých sa dusičnany menia na dusitany a tie môžu potom vyvolávať rakovinu.

Navyše, kupované zaváraniny (na rozdiel od domácich) často obsahujú ďalšie konzervačné látky, ktoré majú predĺžiť ich dobu spotreby. Ich nadbytok tak ďalej zvyšuje riziko rakoviny.

4. Biela múka

V dnešných časoch až príliš veľa potravín obsahuje bielu múku.

Kým pečivo z celozrnnej múky a kvasené za pomoci kvásku môže byť pre telo prospešné, u bielej múky kvasenej za pomoci droždia tak tomu nie je.

Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré konzumujú priveľa potravín s obsahom bielej múky, majú oveľa vyššie riziko rakoviny prsníka.

Namiesto bielej múky používajte radšej quinou, celozrnnú múku, jačmeň alebo mandľovú múku.

5. Hydrogenované oleje

Rastlinné oleje sa v procese hydrogenácie (stužovania) menia na jedy. Stužené oleje síce dlhšie vydržia, no majú vyšší podiel škodlivých omega-6 a trans-tukov.

Malé množstvo omega-6 tukov v správnom pomere s omega-3 tukmi môžu byť zdravé. Ak je ich však priveľa, dochádza k poškodzovaniu buniek a najviac zvyšujú riziko rakoviny kože.

Trans-tuky zasa zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva, konečníka, prostaty a prsníkov. Namiesto nich si radšej zvoľte kokosový, olivový alebo ľanový olej.

6. Popcorn z mikrovlnky

Do kupovaného popkornu sa často pridáva chemická látka, ktorá má za úlohu dodať popkornu jeho typickú maslovú chuť a vôňu. Ide však o nebezpečný toxín.

Ľudia, ktorí sú vystavení tento látke, mávajú vyššie šance rozvoja dýchacích ťažkostí a poškodenia pľúc.

Z obalu sa tiež uvoľňuje kyselina perfluorooktánová (PFOA), ktorá spôsobuje rakovinu obličiek, močového mechúra, prostaty a pečene.

Štúdie dokonca zistili, že môže vyvolávať u žien neplodnosť, nehovoriac o tom, že množstvo dnes predávaného popkornu je vyrobeného z geneticky modifikovanej kukurice.

7. Ryby z farmy

Divoko žijúce ryby sú pre naše zdravie jednoznačne prospešné. To už však neplatí o rybách chovaných na farmách ako sú prevažne lososy, tilapie a mnohé ďalšie druhy.

Magazín Science (Veda) vykonal štúdiu, ktorá zistila, že v lososoch z farmy sa nachádza príliš veľa karcinogénnov. Ide hlavne o dioxíny, ortuť, toxafén, spomaľovače horenia či dokonca polychlórované bifenyly.

Pri kúpe rýb sa snažte kupovať také, ktoré pochádzajú z lovu na otvorenom mori, ideálne z oblastí, ktoré nie sú známe svojim silným znečistením.

8. Zemiakové lupienky

Zemiakové lupienky sa vyrábajú pri vysokých teplotách, ktoré vytvárajú látku akrylamíd – známy karcinogén.

Medzinárodný žurnál onkológie uvádza, že akrylamíd je zodpovedný za rakovinu vaječníkov, prostaty, prsníka a rakoviny tráviacich orgánov.

Okrem toho sú zemiakové lupienky plné tukov a soli, ktoré prispievajú ku vzniku obezity a vysokého krvného tlaku.

Namiesto kupovaných lupienkov si vyrobte vlastné, ktoré pred upražením na chvíľu namočíte do slanej vody.

Ide o novo objavený spôsob, ktorý výrazne znižuje tvorbu akrylamídu.

Zdieľajte tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi!

zdroj: 8 foods proven to cause cancer: Oncologists

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*