Dali by ste si šálku kávy alebo čaju? Dáte zovrieť vodu, nalejete do pohárov… A čo urobíte s vodou, ktorá vám zostane? Vylievate ju? Pravdepodobne to robíte ako väčšina ľudí – necháte ju v kanvici a nabudúce je opäť ohrejete. Toto je chyba!
Určite sa vám to zdá absurdné: „Ako je možné, že voda prevarená druhýkrát môže byť škodlivá?“
Ukazuje sa, že to môže byť veľmi škodlivé! Poďme sa pozrieť na to, čo sa vlastne deje pri varení vody.
Počas varenia sa chemické zloženie vody mení a zlúčeniny uhlíka sa vyzrážajú. Vo vode sa mení obsah kyslíka a škodliviny v nej hustnú. Môžete si dokonca urobiť test, v ktorom si overíte chuť čaju pripraveného z raz prevarenej vody a dvakrát prevarenej vody. Čím viackrát sa voda prevarí, tým viac vírusov zahynie, no tým je voda ešte viac znečistená a má negatívny vplyv na náš nervový systém. Voda sa stáva ešte tvrdšou, čo môže spôsobiť problémy s obličkovými kameňmi.
Ako uvádza aj healthyfoodstar.com, opätovným varom sa v skutočnosti nezničia škodlivé látky, ale dlhší alebo opakovaný var vody zvyšuje ich koncentráciu. Nastanú chemické zmeny, ktoré nie sú pre ľudské zdravie práve najlepšie. Medzi tieto nebezpečné látky, ktoré sa nahromadia vo vode patria arzén, dusičnany a fluorid.
Niet pochýb o tom, že opakované preváranie vody škodí nášmu zdraviu. Aby sa voda nevyliala, môžete ju použiť na polievanie kvetov. Určite im to neublíži!
Leave a Reply