Ingrediencie:
- 2 žĺtky
- 3 veľké polievkové lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 štipka soli
- 4 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- 3 dcl teplého mlieka
- 10g čerstvého droždia ( ale môžete použiť aj 7g sušeného droždia)
- 500g hladkej múky
Na orechovú plnku
- 500 g mletých vlašských orechov
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 dcl vriaceho mlieka
Postup:
Vyšľaháme 2 žĺtky, pridáme cukor + vanilkový cukor, trochu soli, oleja, lyžicu smotany a 3 dcl mlieka. Celé to zohrejeme na miernom ohni, aby to bolo vlažné, nie horúce a pridáme kvások (rozmrvíme čerstvé alebo zalejeme instantným), potom vmiešame 300g múky. Prikryjeme a necháme na teplom mieste, aby sa kvasnice aktivovali, t.j. aby zmes napučala. Dám do predhriatej rúry na 50’C ktorú vypnem alebo s iným zdrojom tepla. Nádoba nesmie byť vystavená prievanu.
Keď zmes zhustne, primiešame zvyšnú múku a opäť necháme prikryté na teplom mieste kysnúť. Asi po 15 minútach rozložte na bohato pomúčenú pracovnú dosku, napr. obrus, a jemne vypracujte cesto. Ak sa naozaj lepí, pridáme ešte múku, ale nie priveľa, musí byť čo najjemnejšie. Na pracovnej ploche prikryte guľu cesta veľkou teplou misou a počkajte, kým cesto vykysne.
Mleté vlašské orechy sparte s horúcim mliekom, primiešajte cukor a vanilkový cukor. Vymiešajte a nechajte vychladnúť.
Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho valčekom a natrieme plnkou. Tentoraz použila vlašské orechy, ale môžeme použiť akúkoľvek náplň podľa želania . Závin zvinieme a preložíme na vymastený pekáč.
Keď ste hotové rolky preložili na panvicu, zapnite rúru na 150 až 180’C a vložte do studenej rúry. Pečieme približne 30 až 40 minút. Ak závin veľmi zhnedne prikryjeme ho alobalom, aby sa vrchná kôrka príliš nepripálila. V každom prípade si teplotu a dĺžku pečenia upravte podľa skúseností s vašou rúrou.
Po vybratí z rúry potrieme maslom. Ochlaďte na polovicu, prevráťte na utierku a zabaľte do utierky, potom nechajte úplne vychladnúť. Upečený závin uchovávajte mimo chladničky zakrytý potravinovou fóliou, aby si uchovala mäkkosť. Dobrú chuť!
Leave a Reply