Nie každý dátum, ktorý vidíte na svojom jedle, je dátumom expirácie. Čo v skutočnosti znamená označenie na produktoch, ktoré bežne kupujeme v potravinách?
Vyhotovené alebo balené: Čísla a písmená, ktoré výrobca použil na označenie dňa a času, v ktorom bol výrobok zabalený
Dátum minimálnej trvanlivosti je dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Uvádza sa na sušených, mrazených, konzervovaných a iných trvanlivých potravinách.
Dátum spotreby sa spravidla uvádza na čerstvých potravinách a na takých, ktoré sa rýchlo kazia. Potravinu po uplynutí dátumu „spotrebujte do“ by sme už nemali konzumovať.
Obzvlášť si dávajte pozor pri potravinách:
- Mlieko a mliečne výrobky
- Vajíčka
- Čerstvé mäso a mäsové výrobky
- Morské plody
- Výhonky
- Zelené šaláty
- Majonézové, zemiakové a iné šaláty a nátierky
Leave a Reply