Ovocné košíčky! Pečiem ich vždy z dvojitej dávky, lebo zmiznú zo stola rýchlosťou blesku…

Prísady

CESTO:

  • 150 g hladkej múky
  • 1 štipka soli
  • 30 g práškového cukru
  • 60 g  studeného masla
  • 1  žĺtok
  • 1-2 lyžice studenej vody
KRÉM:
  • 2 žĺtky
  • 20 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 15 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • strúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 200 g smotany na šľahanie
  • čučoriedky, ríbezle a iné drobné ovocie
  • trochu práškového cukru

Postup:

Múku zmiešame s práškovým cukrom a soľou. Pridáme maslo nakrájané na plátky a prstami pripravíme drobivé cesto. Potom pridáme žĺtok, vymiešame, ak sa bude cesto rozpadávať pridáme 1-2 PL studenej vody. Vypracujeme bochník, zabalíme do fólie a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.

Vychladnuté cesto vyvaľkáme na papier na pečenie na hrúbku asi 2-3 mm. Papier nemusíme posypať múkou. Vykrajujeme kruhy a ukladáme ich na vonkajšiu stranu kovových formičiek na košíčky. Cesto jemne pritlačíme, aby sme vyplnili drážky na formičkách, formičky nie je potrebné mastiť, cesto obsahuje dosť tuku. Košíčky s cestom odložíme na pol hodiny do chladničky.

Vychladnuté koše uložíme hore nohami / cesto na vrchu/na plech vystlaný papierom  na pečenie, pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 18-20 minút, koše musia zostať svetlé. Ešte horúce košíky opatrne vyklopíme z formičiek a necháme ich vychladnúť.

V hrnci vyšľaháme žĺtky, cukor, citrónovú kôru do peny, primiešame múku a za stáleho miešania postupne pomaly pridáme horúce mlieko, vymiešame do hladka, dáme na mierny oheň a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.

Smotanu vyšľahajte do peny,  do pudingu jemne primiešajte 1-2 lyžice šľahačky a dobre premiešajte, aby ste krém zjemnili. Potom opatrne pridajte zvyšnú šľahačku a jemne ručne premiešajte.

Krémom naplňte vychladnuté košíčky, na vrch poukladajte čerstvé čučoriedky, ríbezle, maliny alebo iné drobné ovocie. Košíčky posypeme práškovým cukrom. Odložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*