Prísady
CESTO:
- 150 g hladkej múky
- 1 štipka soli
- 30 g práškového cukru
- 60 g studeného masla
- 1 žĺtok
- 1-2 lyžice studenej vody
- 2 žĺtky
- 20 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 15 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- strúhaná kôra z 1/2 citróna
- 200 g smotany na šľahanie
- čučoriedky, ríbezle a iné drobné ovocie
- trochu práškového cukru
Postup:
Múku zmiešame s práškovým cukrom a soľou. Pridáme maslo nakrájané na plátky a prstami pripravíme drobivé cesto. Potom pridáme žĺtok, vymiešame, ak sa bude cesto rozpadávať pridáme 1-2 PL studenej vody. Vypracujeme bochník, zabalíme do fólie a odložíme na 1-2 hodiny do chladničky.
Vychladnuté koše uložíme hore nohami / cesto na vrchu/na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 18-20 minút, koše musia zostať svetlé. Ešte horúce košíky opatrne vyklopíme z formičiek a necháme ich vychladnúť.
V hrnci vyšľaháme žĺtky, cukor, citrónovú kôru do peny, primiešame múku a za stáleho miešania postupne pomaly pridáme horúce mlieko, vymiešame do hladka, dáme na mierny oheň a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.
Krémom naplňte vychladnuté košíčky, na vrch poukladajte čerstvé čučoriedky, ríbezle, maliny alebo iné drobné ovocie. Košíčky posypeme práškovým cukrom. Odložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply