Ovocný Medový koláč – Mäkký ako obláčik.

Medový koláč s ovocným korpusom a vanilkovým krémom.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!

Tento medový koláč nie je len dezert – je to skutočný zážitok, ktorý spája tradičnú chuť medovníka s jemnosťou vanilkového krému a bohatstvom sušeného ovocia.

Medový korpus.

Ingrediencie:

  • 130 g masla
  • 80 g medu
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 100 g kryštálového cukru
  • 180 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva

Postup:

Maslo a med rozpustite na miernom ohni. Pridajte sódu – vymiešajte do peny. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.

Vajcia so štipkou soli vyšľahajte s cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Postupne primiešajte medovú zmes. Nakoniec vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Cesto vylejte do formy s rozmermi 20 × 30 cm a pečte pri 150 °C asi 40 – 45 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Ovocný korpus.

Ingrediencie:

  • 6 bielkov
  • štipka soli
  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 100 g sušených marhúľ (nasekaných)
  • 100 g sušených sliviek (nasekaných)

Postup:

Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor a šľahajte do leskla. Primiešajte škrob, potom orechy a sušené ovocie.

Zmes vylejte do formy 16 × 27 cm a pečte pri 180 °C asi 50 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Vanilkový krém.

Ingrediencie:

  • 400 ml mlieka
  • 3 PL cukru
  • 200 ml mlieka
  • 80 g vanilkového pudingového prášku
  • 300 g mäkkého masla

Postup:

400 ml mlieka s cukrom priveďte do varu.

V 200 ml mlieka rozmiešajte pudingový prášok a vlejte do horúceho mlieka. Za stáleho miešania na miernom ohni uvarte hustý puding. Nechajte ho úplne vychladnúť.

Maslo vyšľahajte a postupne doň zašľahajte studený puding.

Zloženie torty.

Medový korpus rozrežte na veľkosť 16 × 27 cm (rovnako ako ovocný korpus).

Na spodok položte medový plát, natrite krémom, položte ovocný korpus, natrite krémom a na vrch položte druhý medový plát.

Odrezky z medového cesta použite na posypanie/ozdobu.

Každý korpus môžete zľahka pokvapkať zmesou 150 ml mlieka a 10 g vanilkového cukru.

Poleva.

  • 150 g tmavej čokolády (64 %)
  • 150 ml smotany na šľahanie (36 %)
  • 40 g bielej čokolády (na dekoráciu)

Postup:

Tmavú čokoládu a smotanu zahrejte a miešajte do hladkej polevy. Nalejte na vrch koláča. Bielu čokoládu rozpustite a použite na ozdobenie.

Odporúčanie:
Koláč  nechajte odstáť cez noc v chladničke – chute sa krásne prepoja.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*