Môže byť zelenina nebezpečná pre naše zdravie? Málokto si však uvedomuje, že konzumácia niektorých druhov má okrem prospešných vlastností pre zdravie aj určité nevýhody. Jednou z potenciálne nebezpečných zelenín je petržlen. Mali by sme byť opatrní a siahať po ňom? Poznáme detaily.
Je petržlen zdraviu nebezpečný?
Petržlen je obľúbeným doplnkom mnohých jedál, vrátane vývaru. Napriek tomu, že bol označený za najjedovatejšiu rastlinu roku 2023 , neznamená to ale, že je pri bežnej konzumácii nebezpečný. V skutočnosti sú jedovaté vlastnosti petržlenu relatívne malé a v bežných množstvách nepredstavujú žiadnu hrozbu pre ľudské zdravie.
Nemali by ste však ignorovať skutočnosť, že petržlen obsahuje chemikálie nazývané furanokumaríny, ktoré môžu byť vo veľkých množstvách pre telo toxické . Najmä môžu vyvolať alergické reakcie a zvýšiť riziko spálenia od slnka. Ľudia s citlivou pokožkou alebo alergiami by preto mali obmedziť konzumáciu petržlenu a iných rastlín obsahujúcich furanokumaríny.
Pokiaľ ide o používanie extraktov z koreňa alebo listov petržlenu, existuje niekoľko kontraindikácií, ktoré je potrebné vziať do úvahy. V prvom rade by sa užívaniu petržlenu mali vyhnúť ľudia trpiaci zápalom obličkového parenchýmu alebo poruchou funkcie obličiek.
Pozor si treba dávať aj na obsah apiolu, ktorý je súčasťou silice v petržlenovej vňate. Vysoké dávky apiolu môžu silne stimulovať kontrakciu hladkého svalstva, čo môže viesť k problémom s močovým traktom alebo črevami . Pozor najmä na to, že apiol je v tehotenstve veľmi nebezpečný, pretože môže viesť ku kontrakciám maternice a pôsobiť ako abortívum.
Napriek tomu nie je dôvod na paniku a vyhýbať sa petržlenovej vňate v každodennej strave. Ako vždy, kľúčom k zdravému stravovaniu je striedmosť a vyvážená strava. Petržlen je bohatý na vitamíny a živiny prospešné pre zdravie, preto by mal byť aj naďalej považovaný za hodnotnú zložku našich jedál.
Záver súťaže, ktorú vyhlásila botanická záhrada v Hamburgu, je jednoduchý: petržlen je najjedovatejšia rastlina roku 2023. Napriek tomu nie je dôvod sa ho vzdať, pokiaľ ho konzumujeme s mierou a pozorne sledujeme reakcie svojho tela.
Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi.
Leave a Reply