Jednou z najdôležitejších zložiek najzdravšieho modelu výživy, stredomorskej stravy, je olivový olej. V roku 2010 ho UNESCO uznalo za nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva a výskum v priebehu desaťročí dokázal, že ide o tekuté zlato, kráľovnú medzi rastlinnými tukmi. Najnovšie výsledky výskumu len potvrdzujú skoršie zistenia.
1. Tvorí až 80 percent oleja
Vedci z fakúlty farmácie a medicíny na univerzite v Seville pripomínajú, že prozdravotný potenciál olivového oleja je spojený s jednou z kyselín, ktoré tvoria až 70-80 percent oleja. Ide o jednu z omega-9 mastných kyselín (MUFA), mononenasýtenú kyselinu olejovú. Na rozdiel od omega-3 mastných kyselín sa kyselina olejová získava nielen zo stravy, ale je v našom tele aj syntetizovaná. Prečo je teda taký cenný?
Je to jedna z najbežnejších kyselín v ľudskom obehovom systéme a v mozgu je hlavnou zložkou membránových fosfolipidov. Práve u pacientov s Alzheimerovou chorobou a depresiou sú zaznamenané nižšie hladiny kyseliny olejovej.
Výskumníci pripúšťajú, že má tiež silný protizápalový účinok , pravdepodobne súvisiaci s inhibíciou prozápalových cytokínov. V ňom obsiahnutý oleoyletanolamid (OEA) zasa reguluje spotrebu tukov v strave a je zodpovedný za energetickú homeostázu.
„Na záver možno povedať, že molekuly OEA môžu byť sľubným terapeutickým prostriedkom na kontrolu hmotnosti a liečbu obezity, alkoholizmu, COVID-19 a mnohých ďalších zápalových porúch,“ píšu autori štúdie publikovanej v „Nutrients“.
Vedci zdôrazňujú, že kyselina olejová môže tiež znížiť vstrebávanie cholesterolu do krvného obehu, čím bráni rozvoju aterosklerózy . To však nie je všetko, pretože kyselina olejová pôsobí aj protirakovinovo – v tele vedie k apoptóze rakovinových buniek.
2. Aspoň pol polievkovej lyžice denne
Olivový olej nie je len zdrojom kyseliny olejovej. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a viac ako 30 rastlinných fenolových zlúčenín , ktoré priaznivo pôsobia na zdravie.
To všetko znamená, že v štúdii nedávno publikovanej v časopise „Journal of the American College of Cardiology“ vedci zistili, že konzumácia olivového oleja znižuje riziko úmrtia, okrem iného z v dôsledku rakoviny, neurodegeneratívnych ochorení alebo kardiovaskulárnych ochorení.
Štúdia na skupine viac ako 92 000 mužov a žien v Spojených štátoch odhalila, že toto riziko sa znižuje konzumáciou aspoň pol polievkovej lyžice olivového oleja denne.
Dôležité je, že tento mimoriadny vplyv na zdravie, ako aj dlhovekosť pozorovali u obyvateľov tzv: modré zóny zaručujú nielen pravidelnú konzumáciu olivového oleja. Stojí za to pripomenúť, že kľúčová je zdravá strava, v ktorej sú nenasýtené mastné kyseliny rastlinného pôvodu základom, nie doplnkom k vysoko spracovanej strave.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply