Pistáciovo-medové rolky so škoricou.

Tieto nadýchané a voňavé rolky s pistáciami, medom a škoricou chutia ako z orientálnej pekárne. Vďaka jednoduchému drožďovému cestu ich zvládnete pripraviť aj doma – ideálne na sviatočný stôl, kávu s priateľmi alebo ako sladká odmena počas dňa.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g pšeničnej  hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia (½ kocky)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g mäkkého masla
  • 1 vajce
  • 1 štipka soli

Plnka:

  • 100 g mäkkého masla
  • 80 g medu
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 100 g mletých nesolených pistácií

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • voliteľne: trochu medu na potretie po upečení

Postup:

Príprava cesta.

V miske rozmiešajte droždie s trochou vlažného mlieka a štipkou cukru. Nechajte 5–10 minút odstáť, kým sa začne tvoriť pena.
V mise zmiešajte múku, zvyšok cukru a soľ. Pridajte aktivované droždie, vajce, zvyšné mlieko a mäkké maslo. Vypracujte hladké a elastické cesto.
Prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.

Príprava plnky.

V miske zmiešajte mäkké maslo, med a škoricu. Na záver pridajte mleté pistácie a dobre premiešajte.

Tvarovanie roliek.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik (cca 40 × 30 cm). Rovnomerne natrite pripravenú plnku a zrolujte po dlhšej strane do rolády.
Nakrájajte na približne 12 kusov a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Druhé kysnutie a pečenie.

Rolky prikryte a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrite zmesou žĺtka a mlieka.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (horný/spodný ohrev) približne 20–25 minút dozlatista.

Záverečná úprava.

Podľa chuti potrite ešte teplé rolky trochou medu pre extra lesk a chuť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*