Toto je náš rodinný recept, vhodný na každú príležitosť…
Suroviny:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 300 g margarín
- kôra z jedného citróna
- 1 vajce
- 2 žĺtka
- 200 g mletých orechov
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Plníme podľa vlastnej chute:
- hustý džem odolný voči pečeniu podľa chuti
- gaštanový krém
- orechová plnka
- maková plnka
Na obaľovanie:
- práškový cukor
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Maslo rozdrobíme s múkou, pridáme vajcia, žĺtka, práškový cukor, vanilkový cukor, mleté orechy a strúhanú citrónovú kôru. Cesto vymiesime do hladka a rozdelíme na dve polovice, odložíme do chladničky na asi hodinu.
Cesto rozvaľkáme na tenko na pomúčenej doske, nakrájame na asi 7 cm prúžky, naplníme podľa vlastnej fantázie, zrolujeme do tvaru croissantu nie príliš na tesno, aby nám nepopraskali. Zatiaľ čo pracujeme z jednou časťou cesta, zvyšné cesto necháme v chladničke.
Hotové rožteky ukladáme na plech na papier na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 12 minút.
Práškový cukor zmiešame s vanilkovým cukrom. Ešte teplé rožteky obaľujeme v práškovom cukre.
Leave a Reply