Hlavne ľudia po 50-tke by ich mali konzumovať každý deň! Úžasné ovocie, ktoré sa oplatí konzumovať čerstvé ale aj sušené…
Dnes si predstavíme jedno obľúbené ovocie, ktoré sa oplatí konzumovať ako v surovom tak aj v sušenom stave.
Keďže sú marhule sušené pri nízkych teplotách, zachováva sa u nich nielen vysoký obsah vitálnych a minerálnych látok, ale vyznačujú sa aj svojou neopakovateľnou charakteristickou chuťou.
Marhule obsahujú toľko prospešných látok, že sa o nich hovorí ako o ovocí zdravia. A o tých sušených to platí dvojnásobne. Správnym sušením totižto nielen, že nestrácajú svoje živiny, ale obsahujú napríklad oveľa viac železa. Sušené marhule tak veľmi výrazne zlepšujú krvotvorbu a dokážu zlepšiť krvný obraz.
Sušené marhule nesírené.
Čo obsahujú sušené marhule?
Obsahujú vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a priaznivo ovplyvňuje činnosť srdca. Na správnu funkciu nervovej sústavy dohliada thiamín. Ďalší z radu vitamínu B je kyselina pantoténová. Jej nedostatok môže spôsobovať depresiu, zlé trávenie a vredy. Oranžová farba naznačuje veľké množstvo beta-karoténu, ktorý dodáva telu pigment a zároveň je významným antioxidantom účinným v prevencii proti nádorovým ochoreniam.
Podstatný je aj vysoký obsah karotenoidov, ktoré priaznivo pôsobia ako prevencia šeroslepoty. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sú výborným liekom pre ľudí trpiacich zápchou. Draslík, ktorého je v marhuliach veľké množstvo, reguluje pulz, krvný tlak a množstvo tekutín v bunkách. Významný je obsah kyseliny listovej. Táto kyselina znižuje riziko stareckej demencie a funguje ako prevencia Alzheimerovej choroby. Kremík pomáha zdraviu nechtov, pokožky a vlasov. Marhule tiež znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú zlepšovať astmu a znižujú pocit únavy a stresu. Z tohto dôvodu si ich americkí astronauti brali na vesmírne lety.
Čo ešte dokážu?
Sušené marhule majú vysoký obsah minerálov
Keďže sú marhule sušené pri nízkych teplotách, zachováva sa u nich nielen vysoký obsah vitálnych a minerálnych látok, ale vyznačujú sa aj svojou neopakovateľnou charakteristickou chuťou.
Sušené marhule = spomalenie rastu leukémiových buniek.
Vedci dokázali, že kyselina retinová z marhúl zabraňuje nekontrolovanému rastu leukémiových buniek.
Sušené marhule = dodávajú energiu.
Sušené marhuľky sú koncentrovaným zdrojom energie. Iba zopár sušených plodov dokáže obnoviť stratenú energiu vo veľmi krátkom čase. Brali si ich so sebou aj americkí kozmonauti pri letoch do vesmíru.
Sušené marhule = pôsobia antibakteriálne
Marhule obsahujú veľa kyseliny salicylovej, ktorá pôsobí antibakteriálne, dokáže v žalúdku a v čreve zničiť chorobné zárodky a taktiež zastaviť hnilobné procesy.
Sušené marhule = napomáhajú nerušenému spánku
Vedeli ste o tom, že 3-4 sušené marhule pred spaním, môžu zredukovať potrebu močenia počas noci?
Sušené marhule majú nízky glykemický index
Sušené marhule majú nízky glykemický index, takže sa nepohrajú s vašou hladinou cukru v krvi.
Sušené marhule = superpotravina
Marhule obsahujú kyselinu salicyovú, veľký obsah flavonoidu quercetin (Q10), ktorý je známy ako lapač voľných radikálov. Kyselina salicyová pôsobí antibakteriálne.
Sušené marhule sú čisté bioaktívne balíky s takmer päťnásobným účinkom ako čerstvé.
Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!
Leave a Reply