Doplnok do jedál, ktorý má protirakovinové účinky a pomáha pri všetkých ochoreniach mozgu…
Piperín prítomný v čiernom korení zlepšuje funkciu čriev, má protirakovinové účinky a zlepšuje všetky ochorenia mozgu.
Chuť čierneho korenia je v Európe známa už vyše dvetisíc rokov a dnes je popri soli najobľúbenejším korením. Ale len nedávno vedci začali skúmať jeho zloženie. Objavili cennú látku, ktorá koreniu umožňuje spaľovať tuky, zlepšuje metabolizmus a dokonca chráni pred Alzheimerom.
1. Piperín. Tajná prísada korenia
Piperín, prírodný alkaloid nachádzajúci sa v plodoch rastlín patriacich do čeľade Piperales (Piperaceae), je chemická zlúčenina, ktorá je zodpovedná za ostrú, jemne korenistú chuť bieleho, čierneho, zeleného a červeného korenia.
Hoci identifikácia zlúčeniny je výsledkom moderného výskumu, vlastnosti korenia oceňovali už starí ľudia. Používalo sa okrem iného vo východnej medicíne. V Ajurvéde sa využívalo najmä kvôli jeho silným antibakteriálnym, protiplesňovým vlastnostiam a aj proti bolesti. Korenie sa používalo aj ako prírodné afrodiziakum, no dnes vieme, že zoznam zdraviu prospešných vlastností korenia je oveľa dlhší.
Táto zložka korenia podporuje chudnutie a zlepšuje činnosť mozgu.
Po prvé, piperín prítomný v korení zlepšuje činnosť čriev, takže pomáha zlepšovať metabolizmus a udržiavať štíhlu líniu. Uľahčuje trávenie tým, že podporuje činnosť pečene, žalúdka a pankreasu a podporuje aj trávenie bielkovín. Piperín je známy aj pre svoje termogénne vlastnosti, ktoré urýchľujú spaľovanie tukov v tele.
2. Pri rakovine a ako podpora mozgu
Výskum naznačuje, že štipka korenia môže tiež podporiť vstrebávanie živín z jedál. Napríklad sa ukazuje, že piperín je až o 200 percent zvyšuje absorpciu protizápalových zlúčenín prítomných v kurkume. Iný výskum naznačuje, že piperín môže tiež zlepšiť absorpciu silného protirakovinového antioxidantu beta-karoténu a selénu, vzácneho, ale cenného prvku s protirakovinovými vlastnosťami. Piperínový extrakt môže podporiť liečbu jednej z najagresívnejších rakovín prsníka – triple-negatívneho karcinómu.
Zlúčenina má tiež protizápalové vlastnosti, chráni bunky pred oxidačným stresom. Štúdia na myšiach publikovaná v International Journal of Molecular Medicine tiež naznačuje, že vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam má alkaloid neuroprotektívny účinok pri Parkinsonovej chorobe. Ďalšia štúdia ukázala, že piperín má podobný účinok na pacientov s Alzheimerovou chorobou a má tiež ochranný účinok na myelínové puzdro, takže môže mať potenciál pri liečbe roztrúsenej sklerózy.
Leave a Reply