Pomáha pri rakovine ale aj pri ochoreniach mozgu. Pridajte si ho do jedál a poďakujú sa vám aj vaše črevá!

Doplnok do jedál, ktorý má protirakovinové účinky a pomáha pri všetkých ochoreniach mozgu…

Piperín prítomný v čiernom korení zlepšuje funkciu čriev, má protirakovinové účinky a zlepšuje všetky ochorenia mozgu.

Chuť čierneho korenia je v Európe známa už vyše dvetisíc rokov a dnes je popri soli najobľúbenejším korením. Ale len nedávno vedci začali skúmať jeho zloženie. Objavili cennú látku, ktorá koreniu umožňuje spaľovať tuky, zlepšuje metabolizmus a dokonca chráni pred Alzheimerom.

1. Piperín. Tajná prísada korenia

Piperín, prírodný alkaloid nachádzajúci sa v plodoch rastlín patriacich do čeľade Piperales (Piperaceae), je chemická zlúčenina, ktorá je zodpovedná za ostrú, jemne korenistú chuť bieleho, čierneho, zeleného a červeného korenia.

Hoci identifikácia zlúčeniny je výsledkom moderného výskumu, vlastnosti  korenia oceňovali už starí ľudia. Používalo sa okrem iného vo východnej medicíne.  V Ajurvéde  sa využívalo najmä kvôli jeho silným antibakteriálnym, protiplesňovým vlastnostiam a aj proti bolesti. Korenie sa používalo aj ako prírodné afrodiziakum, no dnes vieme, že zoznam zdraviu prospešných vlastností korenia je oveľa dlhší.

Táto zložka korenia podporuje chudnutie a zlepšuje činnosť mozgu.

Po prvé, piperín prítomný v korení zlepšuje činnosť čriev, takže pomáha zlepšovať metabolizmus a udržiavať štíhlu líniu. Uľahčuje trávenie tým, že podporuje činnosť pečene, žalúdka a pankreasu a podporuje aj trávenie bielkovín. Piperín je známy aj pre svoje termogénne vlastnosti, ktoré urýchľujú spaľovanie tukov v tele.

2. Pri rakovine a ako podpora mozgu

Výskum naznačuje, že štipka korenia môže tiež podporiť vstrebávanie živín z jedál. Napríklad sa ukazuje, že piperín je až o  200 percent zvyšuje absorpciu protizápalových zlúčenín prítomných v kurkume. Iný výskum naznačuje, že piperín môže tiež zlepšiť absorpciu silného protirakovinového antioxidantu beta-karoténu a selénu, vzácneho, ale cenného prvku s protirakovinovými vlastnosťami. Piperínový extrakt môže podporiť liečbu jednej z najagresívnejších  rakovín prsníka – triple-negatívneho karcinómu.

Zlúčenina má tiež protizápalové vlastnosti, chráni bunky pred oxidačným stresom. Štúdia na myšiach publikovaná v International Journal of Molecular Medicine tiež naznačuje, že vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam má alkaloid neuroprotektívny účinok pri Parkinsonovej chorobe. Ďalšia štúdia ukázala, že piperín má podobný účinok na pacientov s Alzheimerovou chorobou  a má tiež ochranný účinok na myelínové puzdro, takže môže mať potenciál pri liečbe roztrúsenej sklerózy.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*