Poškodzuje kosti, kĺby a devastuje pečeň. Toto je najhorší druh alkoholu!

Artritída je mimoriadne bolestivý stav, ktorý postihuje obrovské množstvo ľudí na celom svete. Dna je jedným z najbežnejších typov tohto ochorenia. Príčinou tohto stavu je nadmerné množstvo kyseliny močovej v krvi, čo ovplyvňuje tvorbu kryštálikov kyseliny močovej  a ich ukladanie v kĺboch a v okolí kĺbov.

1. Čo sú to destilované nápoje?

Štúdie ukázali, že konzumácia destilovaného alkoholu môže zvýšiť riziko dny a zhoršiť jej príznaky. Ale čo sú to vlastne destiláty?

Alkoholické nápoje spadajú do dvoch hlavných kategórii: nedestilované a destilované. Prvou skupinou sú nápoje, ktoré vznikajú ako výsledok fermentačného procesu, teda premeny cukru na etanol pomocou baktérií alebo kvasiniek. Medzi najznámejšie nedestilované nápoje patrí víno a pivo, ktoré sa vyznačujú pomerne nízkou koncentráciou alkoholu.

Destilácia je proces, ktorý nasleduje po fermentácii. Zahŕňa oddelenie alkoholu od vody a ďalších zložiek, čo vedie k zvýšeniu percenta alkoholu v nápoji . Medzi destilované nápoje patria okrem iného:

  • vodka,
  • gin,
  • brandy,
  • whisky,
  • koňak,
  • rum,
  • tequila,
  • absint,
  • arak,
  • slivovica,
  • hooch,
  • brandy,
  • Calvados,
  • liehové tinktúry.

2. Ako alkohol ovplyvňuje dnu?

Dna je špecifický typ artritídy, ktorý je spôsobený príliš veľkým množstvom kyseliny močovej v krvi.

Skupina vedcov uskutočnila výskum zameraný na pochopenie vplyvu konzumácie alkoholu na vznik a priebeh dny. Experimentu sa zúčastnilo 724 pacientov, ktorí zažili aspoň jeden záchvat choroby počas roka sledovania.

Vedci sa zamerali na vzťah medzi konzumáciou alkoholu za posledných 24 hodín a rizikom recidívy . Výsledky týchto štúdií, ktoré boli publikované v American Journal of Medicine, ukázali významný vzťah medzi dávkou a odozvou.

Vedci dospeli k záveru, že konzumácia alkoholu, a to aj s mierou, bez ohľadu na typ nápoja, bola spojená so zvýšeným rizikom vzplanutia dny. To znamená, že ľudia trpiaci artritídou by mali výrazne obmedziť, a pokiaľ možno úplne, alkoholické nápoje.

Napriek mnohým vykonaným štúdiám však stále existuje veľa nejasností. Niektorí vedci tvrdia, že alkohol nemá priamy vplyv na rozvoj dny, iní odporúčajú neprekračovať 14 jednotiek týždenne a iní navrhujú, aby pacienti prestali piť alkohol úplne.

Navyše je dokázané, že najhorší vplyv na vznik a priebeh ochorenia majú destilované nápoje . Etylalkohol, ktorý tieto nápoje obsahujú, je zodpovedný za nepriaznivé zmeny v močovom systéme a môže zvýšiť riziko vzniku dny až o 85 percent . Čím vyššie je percento alkoholu, tým väčší vplyv má nápoj na tvorbu kryštálov kyseliny močovej a zhoršenie symptómov artritídy.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*