Potraviny, ktoré by ste nikdy nemali dávať do chladničky, no napriek tomu ich tam každý z vás má. Ktoré sú to?

Poznáte to sami. Človek ide nakúpiť do supermarketu s určitým zoznamom potravín, ale domov prinesie ďalšie zbytočnosti – „Veď ono sa to bude hodiť a v chladničke to navyše vydrží, tak čo,“ znejú najčastejšie výhovorky gazdiniek. Bohužiaľ vás ale sklameme, niektoré pochutiny totiž do chladničky skutočne nepatria. Ste zvedaví? Ideme na to.

Zemiaky a mrkva

Ak dáte do chladničky zemiaky, tak sa škrob v nich obsiahnutý pri ohrievaní rozpadne. Upozorňujeme vás, že potom už si na nich moc nepochutnáte, budú totiž nepríjemne sladké. Zemiaky teda radšej uchovávajte na chladnom a tmavom mieste. Zostanú tak čerstvé a navyše budú mať stále skvelú chuť. To isté platí aj pre mrkvu.

Paradajky

Chladnička je snáď najväčším strašiakom pre kvalitné paradajky. Získajú kvôli nej divnú a nevýraznú chuť. Pokiaľ sa vám teda paradajky začínajú kaziť, radšej si z nich urobte omáčku na cestoviny alebo si ich upečte v rúre. Na chladničku ale zabudnite.

Cibuľa a cesnak

Cibuľa vám môže v chladničke urobiť poriadnu neplechu. Môže sa v nej totiž zmeniť na škaredé „nič“, ktoré už k jedlu rozhodne nebude – jednoducho vám totiž splesnivie. Uchovávajte ju preto na chladnom, tmavom mieste – udržíte ju tak čo najčerstvejšiu. Ak vám po varení zostane polovica surovej cibule, je lepšie ju dať do plastového vrecka a umiestniť ju do chladničky. Dôležité je ale ju čo najskôr skonzumovať, moc dlho už vám totiž v tomto stave nevydrží.

To isté čo o cibuli platí aj o cesnaku. Totálne totiž stratí svoju výraznú chuť. Takže tak ako u cibuľa je najlepšie ho nechávať na chladnom a tmavom mieste.

Med

Mysleli ste si, že je dobré v chladničke uchovávať med? Nie je to pravda. Pokiaľ ho tam totiž uložíte, začne vám po čase kryštalizovať. Najlepšie je ho teda nechať niekde v špajzi. Naši predkovia totiž vedeli, ako potraviny ukladať aj bez moderných vymožeností a nie na všetko sa naše moderné „vychytávky“ hodia.

Banány

Zelené banány by sa mali držať pri izbovej teplote. Pobyt v chladničke spôsobí, že vám nedozrejú ako by mali. Dozreté banány držte pri izbovej teplote ak ich plánujete do niekoľkých dní zjesť. Do chladničky ich dajte až vtedy, keď sa na šupke začnú tvoriť čierne fliačiky (vtedy banán dozrieva) a nechcete aby vám banány prezreli. Banánová šupka síce zhnedne, no samotný banán ostane pevný a ideálny na jedenie.

Uhorky

Vodnatá zelenina stráca v chladničke chuť a arómu. Navyše sa rýchlo kazí. Zatiaľ čo v suchej a chladnej komore vydržia aj dva týždne.

Káva

Niektorí majú pocit, že chlad zrnkovej káve pomôže. Ale z chladu stráca chuť aj vôňu, navyše pohltí aj ostatné pachy. Skúste radšej plechovku a suché miesto na poličke.

Bylinky

Rovnako ako káva, aj niektoré čerstvé bylinky pohlcujú pachy z chladničky. Prídu o svoju čerstvosť a vôňu. Nechajte ich radšej v hrnčeku s vodou.

Olivový olej

V chladničke stuhne a získa skôr podobu masla. Po zohriatí je síce použiteľný, dávať ho do chladničky je ale zbytočné.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho medzi svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*