
Čokoľvek, čo počas života zjeme alebo vypijeme, prechádza cez našu pečeň.
Preto tento orgán trpí vplyvom našich zlých stravovacích návykov, no zároveň svojou činnosťou chráni telo. Ak chcete urobiť niečo dobré pre svoje zdravie a pečeň, zistite, ako ju udržať zdravú a čím ju „vyčistiť“.
Masné a vyprážané jedlá, nezdravé nápoje, alkohol a lieky sú hlavnými nepriateľmi pečene, ktorá v tele funguje ako filter čistiaci organizmus od škodlivých látok.
Pečeň môže byť preťažená náročnou prácou, čo môže viesť k zdravotným problémom. Keďže pečeň nie je spojená s naším nervovým systémom, chorá pečeň nebolí, a preto je ochorenie ťažké odhaliť. Dobrou správou však je, že pečeň má regeneračnú schopnosť, a väčšina poškodení sa dá napraviť.
Potraviny, ktoré čistia pečeň:
- Cesnak – Podporuje tvorbu enzýmov, ktoré pomáhajú telu zbaviť sa toxínov.
- Citrusy – Bohaté na vitamín C, silný antioxidant, ktorý zlepšuje absorpciu škodlivých látok.
- Červená repa – Obsahuje flavonoidy, ktoré stimulujú činnosť pečene a zlepšujú jej funkciu.
- Zelený čaj – Obsahuje katechíny, silné antioxidanty, ktoré čistia organizmus.
- Zelená listová zelenina – Špenát, kel, mangold a šalát sú plné chlorofylu, ktorý neutralizuje a odstraňuje toxíny z krvi.
- Ananás – Bohatý na vitamín C a pôsobí ako prírodný diuretikum, ktoré uvoľňuje telo od toxínov.
- Mäta – Listy mäty obsahujú flavonoidy, ktoré majú silný antioxidačný účinok.
- Zázvor – Silný antioxidant, ktorý urýchľuje metabolizmus a pomáha odstraňovať tuk z tela.
- Orechy – Obsahujú omega-3 mastné kyseliny a aminokyseliny, ktoré podporujú detoxikáciu.
- Kapusta – Rovnako ako brokolica a karfiol, kapusta stimuluje pečeňové enzýmy, ktoré regulujú a urýchľujú jej činnosť.
Udržiavajte pečeň zdravú a doprajte jej podporu prostredníctvom týchto potravín!
Boli tieto informácie pre vás užitočné?
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply