Počuli ste už o ovocí, ktoré sa volá drieň? Nie? Nie ste jediný! Ak je to vaše prvé stretnutie s touto rastlinou, stojí za to ju bližšie spoznať, pretože má prirodzené liečivé vlastnosti.
Drieň je známy už od staroveku. Spočiatku divo rástol vo východnej Európe a Malej Ázii, neskôr ho obchodníci a cestovatelia preslávili po celom svete – dostal sa aj k nám.
Nazývali ho aj „kráľovským ovocím“ vďaka svojej farbe a skutočnosti, že drieň sa kedysi vysádzal v palácových záhradách.
Plody tejto rastliny pripomínajú plody ríbezli alebo brusníc. Rastú na stromoch, ktoré dosahujú výšku 7-8 metrov. Je to rastlina, ktorá môže žiť až 100 rokov!
Plody majú sladkokyslú chuť a charakteristickú vôňu . Majú dosť veľkú kôstku a malé množstvo dužiny.
Drieň možno pestovať v každej záhrade a užiť si jeho jedinečnú chuť! Je mrazuvzdorná, takže sa v našich klimatických podmienkach cíti skvele.
Drieň obsahuje flavonoidy, organické kyseliny a betakarotén.
Je bohatý na vitamín C, ktorý je skvelý proti prechladnutiu a posilňuje imunitu.
Drieň rovnako ako všetky červené plody, obsahuje antokyány – antioxidanty. Spolu s vitamínom C tvoria zmes, ktorá účinne chráni pred predčasným starnutím buniek. Antokyány obsiahnuté v plodoch drieňu jedlého majú silný protirakovinový účinok a zároveň účinne zabraňujú rozvoju zápalov v organizme.
A čo viac, toto ovocie obsahuje prvky ako draslík, fosfor, zinok, železo , meď a mangán. Časté jedenie drieňa vyživuje telo a komplexne ho posilňuje.
Vetvičky drieňového dreva sú účinným prostriedkom na čistenie zubov. Kúpeľ v odvare z kôry a listov tejto rastliny zasa pomáha pri reumatických bolestiach a dne a pri použití ako obklad na čelo pomáha pri migréne.
Pripravte si liečivú drieňovú tinktúru:
Najobľúbenejším spôsobom využitia drieňa je príprava liečivej tinktúry výraznej chuti a farby.
Ingrediencie:
- 1 kg drieňových bobúľ
- 500 ml alkoholu 95,6%
- 500 ml vodky 40%
- [namiesto alkoholu 90% a vodky môžete použiť 1 liter 70% alkoholu]
- 300-500 g cukru alebo medu
Opláchnite bobule drieňu, preceďte a vysušte. Prepichnite všetky bobule špáradlom a preneste ich do pohára vhodnej veľkosti. Nalejte vodku a alkohol, nádobu pevne uzavrite a nechajte na teplom a tmavom mieste 1-2 mesiace. Obsah nádoby pravidelne pretrepávajte. Rubínový nálev sceďte cez sitko a bobule naplňte do pohára cukrom podľa chuti. Počkajte týždeň, kým sa cukor nezmení na sirup a nevytiahne zvyšný alkohol z bobúľ. Sceďte sirup cez niekoľko vrstiev gázy, vytlačte bobule. Zmiešajte sirup s tinktúrou a počkajte ešte niekoľko týždňov. Prefiltrujte tinktúru cez bavlnený alebo kávový filter, nalejte do fliaš a odložte do pivnice a nechajte zrieť 6-12 mesiacov.
V prírodnej medicíne je najúčinnejším liekom proti horúčke.
Drieň možno konzumovať aj surový. Plody majú protizápalové a sťahujúce vlastnosti – sú vhodné na liečbu žalúdočných ochorení. Pôsobia aj močopudne, takže napomáhajú prečisteniu organizmu najmä pri ochoreniach obličiek a močových ciest.
Vysoký obsah železa z neho robí aj prírodný liek na anémiu.
Leave a Reply