Pravé Liptovské BRYNDZOVÉ HALUŠKY…

Bryndzové halušky sú veľká slovenská klasika. A tie pravé Liptovské bryndzové halušky sú klasika medzi bryndzovými haluškami. Inšpirujte sa našim receptom.

Bryndzové halušky sú veľká slovenská klasika. A tie pravé Liptovské bryndzové halušky sú klasika medzi bryndzovými haluškami.

Pravé Liptovské bryndzové halušky

Katarína z bratislavskej mestskej časti Dúbravka zaboduje u svojich synov – takmer päťročného Jurka a dvojročného Šimonka, najviac bryndzovými haluškami. Katka je rodená Liptovčanka. S deťmi je doma už piaty rok, predtým pracovala v lekárni. Keď začínala s varením, držala sa tradičnej kuchyne, no už začína vymýšľať aj vlastné recepty. Používa suroviny z domácich zdrojov. V záhradke pestuje zeleninu a chová aj králiky.

 

Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojho dieťaťa?

„Keď starší syn vyskúšal u starkého z Liptova halušky s bryndzou, zachutili mu tak, že odvtedy je to jeho top jedlo. Takže raz do týždňa sú u nás halušky. Väčšinou ich varím v sobotu. Chlapci majú veľmi radi aj nátierky a ryby ako zubáč, šťuka, pstruh či losos. Starší syn obľubuje aj kyslú kapustu, mladšiemu ju zatiaľ nedávam. Majú radi aj tekvicu, paradajky a veľa ovocia.“

 

Vybrali sme pre vás

 

 

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl – vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?

„Ako som na materskej, snažím sa variť každý deň, ale niekedy podľa situácie, či sme rozlietaní alebo nie. Starší syn je škôlkár, tak väčšinou obeduje v škôlke. Manžel sa naje v práci. Varím väčšinou viac, malé dávky totiž ani navariť neviem, tak to jeme niekedy dva dni. Polievky varím každý druhý deň. Hlavné jedlo väčšinou každý deň, aby bolo čerstvé. Väčšinou, čo ostane z obeda, máme aj na večeru. Kým som mala len jedno dieťa, držala som sa skôr tradičnej slovenskej kuchyne. Varila som ako som sa naučila od starkej a mamy. Teraz keď som doma už skoro päť rokov, snažím sa vymýšľať aj niečo nové.“

Liptovské bryndzové halušky pravé – recept

Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?

„Začala som menej soliť. Veľmi nepoužívam ani korenie. Používam veľa zeleniny – hlavne z našej záhradky. Dvakrát do týždňa varím mäsové jedlá. Väčšinou králičie mäso, keďže chováme králiky. Tiež ryby. Sem tam kuracie a hovädzie. Pre manžela aj bravčové. Mäso väčšinou dusím. Jeden až dvakrát do týždňa máme strukoviny, hlavne červenú šošovicu a zelenú fazuľku. A to buď ako prílohy, alebo ich zamaskujem do krémových mixovaných polievok.“

Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?

„Snažím sa pri varení väčšinou používať olivový olej. Vývary z polievok zamrazím, potom tým podlievam pri varení a dusení. Snažím sa im to krajšie dozdobiť na tanieri.“

Pravé Liptovské bryndzové halušky – cesto

  • asi 600 g  zemiakov,
  • 400 g  hladká múka,
  • 450 g bryndza,
  • 1 vajce,
  • soľ,
  • trochu vody

Liptovské halušky s bryndzou – príloha

  • 300 g oravská slanina,
  • pažítka,
  • kyslé mlieko

 

Recept na pravé liptovské halušky. Foto – redakcia

Recept na Liptovské bryndzové halušky – postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, ostrúhame na strúhadle alebo mixéri. K tomu pridáme, hladkú múku, trochu soli, 1 vajce a trochu vody, aby sa cesto lepšie potom hádzalo cez haluškár.
  2. Dáme si do hrnca vodu, s trochou soli, necháme zovrieť. Keď voda vrie, hádžeme do nej cez haluškár halušky. Občas premiešame. Keď halušky vyplávajú na povrch, cca 10 min, scedíme ich. Dáme do misky.
  3. Do halušiek vmiešame 450 g čerstvej májovej bryndze (neriedime ju). Opražíme slaninku, ozdobíme čerstvou pažitkoupažítkou a zapíjame kyslým mliekom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*