Pridajte do svojho jedálnička. Rakovina sa tohto vitamínu bojí ako ohňa!

Rakovina sa tohto vitamínu bojí ako ohňa. Jedzte ho čo najviac!

Odborníci  alarmujú, že kolorektálny karcinóm útočí na čoraz mladšie ročníky. Na vine sú  stimulanty, sedavý spôsob života a predovšetkým spôsob stravovania. Aby sme sa vyhli rakovine, je nevyhnutné nahradiť stravu založenú na vysoko spracovaných produktoch zdravými, minimálne spracovanými produktmi. Tajomstvom je aj prítomnosť určitého vitamínu.

„Tichý zabijak“. Rakovina hrubého čreva

Kolorektálny karcinóm  je ochorenie, ktoré sa často označuje ako „tichý zabijak“. Je to preto, že rakovina môže zostať bez povšimnutia niekoľko  rokov alebo spôsobiť príznaky, ktoré môžu byť mätúce.

Medzi najčastejšie príznaky tohto ochorenia patria:

  • zápcha,
  • hnačka,
  • zmena rytmu pohybu čriev,
  • prítomnosť krvi v stolici,
  • náhla strata hmotnosti,
  • bolesť brucha,
  • nevoľnosť,
  • anémia,
  • zmena vzhľadu stolice.

Žiaľ, je veľmi bežné, že rakovina hrubého čreva je v pokročilom štádiu v čase, keď sa začnú objavovať príznaky.

Vek je jedným z rizikových faktorov tohto typu rakoviny. Riziko kolorektálneho karcinómu sa začína zvyšovať u žien po 45. roku života a u mužov po 35. roku života . Lekári však poznamenávajú, že každým rokom ochorejú mladší a mladší ľudia. Riziko vzniku kolorektálneho karcinómu je tiež vyššie u ľudí, ktorí fajčia cigarety, vyhýbajú sa fyzickej aktivite a u tých, ktorých strava je bohatá na živočíšne produkty a vysoko spracované potraviny.  Na riziku vzniku ochorenia sa podieľajú aj genetické faktory.

Chcete sa vyhnúť rakovine? Pamätajte na svoju stravu

Ukazuje sa však, že existujú metódy, ktoré nám môžu pomôcť znížiť riziko vzniku tejto nebezpečnej rakoviny. Jedným z nich je používanie správnej stravy. Výsledky štúdie vedcov z USA, ktorá bola nedávno zverejnená, naznačujú, že strava bohatá na kyselinu listovú môže výrazne znížiť riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Odborník uvedený v článku sa odvoláva na výsledky štúdie, ktorá bola publikovaná v „American Journal of Clinical Nutrition“. V 90. rokoch sa v USA a Kanade rozbehla akcia na obohatenie obilných produktov o kyselinu listovú, čo je syntetická forma vitamínu B9. Hlavným cieľom tejto akcie bolo zabrániť nedostatku vitamínu  u tehotných žien .

V roku 1995 sa uskutočnil prieskum medzi takmer pol miliónom dospelých v USA. Na základe jej výsledkov bola vypočítaná dávka kyseliny listovej, ktorú každý účastník štúdie dodal svojmu telu. Počas nasledujúcich desiatich rokov boli respondenti sledovaní a zbierali sa informácie o výskyte kolorektálneho karcinómu medzi respondentmi. Zistili, že ľudia, ktorí užívali aspoň 900 mikrogramov kyseliny listovej denne, mali nižšie riziko kolorektálneho karcinómu ako tí, ktorí konzumovali menej ako 200 mikrogramov vitamínu denne.

Medzi najcennejšie zdroje kyseliny listovej patria produkty ako:

  • vaječné žĺtky,
  • listová zelenina
  • paradajky,
  • cvikla,
  • orechy,
  • fazuľa,
  • šošovica.

Podľa súčasných odporúčaní sa odporúča konzumovať 400 mikrogramov tohto vitamínu denne.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*