
Do zemiakovej kaše už žiadne mlieko nepridávam! Vďaka tomuto triku bude oveľa viac nadýchaná a krémová…
Zemiaková kaša je obľúbenou prílohou, ktorú pozná takmer každý. Tradične sa pripravuje s mliekom a maslom, ale ak chcete dosiahnuť ešte jemnejšiu a nadýchanejšiu konzistenciu, mlieko nahraďte cmarom. Tento jednoduchý trik pridá zemiakovej kaši lahodnú krémovitosť a mierne kyslastú chuť, ktorá skvele doplní jej chuťový profil.
Prečo pridať do zemiakovej kaše cmar?
- Lepšia textúra – Cmar dodá zemiakovej kaši extra jemnosť a vzdušnosť.
- Bohatšia chuť – Jemne kyslastá chuť cmaru pridá kaši nový rozmer.
- Nižší obsah tuku – V porovnaní s plnotučným mliekom alebo smotanou je cmar ľahší, čo je skvelé pre tých, čo si strážia kalórie.
- Väčšia nadýchanosť – Obsah kyselín v cmare pomáha zemiakom udržať si ľahkosť a zabraňuje ich lepivosti.
Recept na zemiakovú kašu s cmarom
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov (najlepšie múre druhy, napr. varný typ C)
- 250 ml cmaru
- 50 g masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu (voliteľne)
Postup:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a dajte variť do osolenej vody, kým nie sú mäkké (asi 15-20 minút).
- Sceďte a nechajte ich chvíľu odstáť, aby sa odparila prebytočná vlhkosť.
- Roztopte maslo a spolu s cmarom ho pridajte k horúcim zemiakom.
- Roztlačte alebo rozmixujte do hladkej konzistencie.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Podávajte teplé, posypané čerstvými bylinkami.
Vyskúšajte tento trik a uvidíte, že zemiaková kaša s cmarom sa stane vašou novou obľúbenou verziou tejto klasickej prílohy!
Leave a Reply