Najlepšie prírodné antibiotikum, ktoré nájdete na každom rohu!
Hoci sa žihľava spája najmä s bylinkovým nálevom, možnosti jej spracovania je oveľa viac. Skvelá je aj vo forme polievky. Teraz je ideálny čas využiť jej zdravotné benefity.
1. Prírodné antibiotikum
V apríli a máji sa objavujú mladé žihľavy, ktoré majú najväčšiu nutričnú hodnotu. Toto je ideálny čas na prípravu lahodnej a zdravej polievky.
Nenadarmo sa žihľava zaraďuje do skupiny super potravín, ktoré vďaka bohatému obsahu vitamínov a cenných minerálov priaznivo vplývajú na zdravie. V prípade žihľavy sem patrí vitamíny C, E, K a skupiny B, ako aj železo, vápnik, draslík, jód a fosfor.
Považuje sa za prírodné antibiotikum, pretože má protizápalové vlastnosti a posilňuje organizmus.
Žihľavová polievka pôsobí povzbudzujúco a dodá energiu oslabenému organizmu. Odporúča sa aj ľuďom, ktorí bojujú s hypertenziou a obličkovými kameňmi alebo zápalmi (napr. kĺbov alebo čriev).
Okrem toho pôsobí močopudne a prečisťujúco, podporuje liečbu problémov s močovým mechúrom a prostatou, podporuje prácu pankreasu. Je tiež veľmi cenná pre krásu: zlepšuje vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
2. Žihľavová polievka – jednoduchý recept
Najlepšie je zbierať žihľavu v lese, mimo znečistenia. Rastlina stratí svoje pŕhlivé vlastnosti, ak ju po zbere dôkladne opláchneme a zalejeme horúcou vodou.
Žihľavová polievka má intenzívnu farbu a osviežujúcu chuť a jej príprava je veľmi jednoduchá a trvá približne 20 minút.
Suroviny:
- 3 šálky mladých žihľavových listov,
- 2 mrkvy,
- 4 zemiaky,
- 2 bobkové listy
- , mleté nové korenie
- cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- majorán,
- soľ,
- čerstvo mleté korenie
- maslo
- voliteľné: kyslá smotana.
Príprava : V hrnci uvarte vodu s bobkovým listom, novým korením, soľou, nadrobno nakrájaným cesnakom a zeleninou. Žihľavu a cibuľu nakrájame a orestujeme na panvici s majoránom a čerstvo mletým korením.
Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme žihľavu a chvíľu povaríme.
Na prípravu krémovej polievky stačí všetko rozmixovať v mixéri. Ak ju chcete dodatočne pribieliť, tesne pred podávaním naneste na dno taniera lyžicu smotany a potom nalejte polievku.
Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply