Prírodné antibiotikum. Dobre pôsobí pri zápaloch kĺbov, čriev a oslabenej imunite!

Najlepšie prírodné antibiotikum, ktoré nájdete na každom rohu!

Hoci sa žihľava spája najmä s bylinkovým nálevom, možnosti jej spracovania je oveľa viac. Skvelá je aj vo forme polievky. Teraz je ideálny čas využiť jej zdravotné benefity.

1. Prírodné antibiotikum

V apríli a máji sa objavujú mladé žihľavy, ktoré majú najväčšiu nutričnú hodnotu. Toto je ideálny čas na prípravu lahodnej a zdravej polievky.

Nenadarmo sa žihľava zaraďuje do skupiny super potravín, ktoré vďaka bohatému obsahu vitamínov a cenných minerálov priaznivo vplývajú na zdravie. V prípade žihľavy sem patrí vitamíny C, E, K a skupiny B, ako aj železo, vápnik, draslík, jód a fosfor.

Považuje sa za prírodné antibiotikum, pretože má protizápalové vlastnosti a posilňuje organizmus.

Žihľavová polievka  pôsobí povzbudzujúco a dodá energiu oslabenému organizmu. Odporúča sa aj ľuďom, ktorí bojujú s hypertenziou a obličkovými kameňmi alebo zápalmi (napr. kĺbov alebo čriev).

Okrem toho pôsobí močopudne a prečisťujúco, podporuje liečbu problémov s močovým mechúrom a prostatou, podporuje prácu pankreasu. Je tiež veľmi cenná pre krásu: zlepšuje vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.

2. Žihľavová polievka – jednoduchý recept

Najlepšie je zbierať žihľavu v lese, mimo znečistenia. Rastlina stratí svoje pŕhlivé vlastnosti, ak ju po zbere dôkladne opláchneme a zalejeme horúcou vodou.

Žihľavová polievka má intenzívnu farbu a osviežujúcu chuť a jej príprava je veľmi jednoduchá a trvá približne 20 minút.

Suroviny:

  •  3 šálky mladých žihľavových listov,
  • 2 mrkvy,
  • 4 zemiaky, 
  • 2 bobkové listy
  • , mleté ​​nové korenie
  • cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majorán,
  • soľ,
  •  čerstvo mleté ​​korenie
  • maslo
  • voliteľné: kyslá smotana.

Príprava : V hrnci uvarte vodu s bobkovým listom, novým korením, soľou, nadrobno nakrájaným cesnakom a zeleninou. Žihľavu a cibuľu nakrájame a orestujeme na panvici s majoránom a čerstvo mletým korením.

Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme žihľavu a chvíľu povaríme.

Na prípravu krémovej polievky stačí všetko rozmixovať v mixéri. Ak ju chcete dodatočne pribieliť, tesne pred podávaním naneste na dno taniera lyžicu smotany a potom nalejte polievku.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*