Pruhovaný zákusok! Tento recept robila ešte moja stará mama, je výborný a vždy sa zje ako prvý…

Tento koláč patrí do našej rodinnej tradície. Robila ho už stará mama. Je výborný, vždy sa zje prvý, takže ho musíme niekedy urobiť aj dva plechy. Pečieme ho vždy na Vianoce a Veľkú noc, ale hodí sa aj na iné príležitosti.

Suroviny:

Cesto:

  • 1,5 dl smotana *3
  • 1 vajce*3
  • 1 KL sóda bikarbóna*3
  • 5 PL hladká múka*3
  • 5 PL krupicový cukor*3
  • 5 PL orechy
  • 5 PL mak
  • 5 PL kakao

Krém:

  • 5 dl mlieka
  • 4 PL krupice
  • 125g maslo
  • 15 dkg práškový cukor
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • rumová aróma

Čokoládová poleva:

  • 2 PL kakao
  • 2 PL cukor
  • 50g tmavá čokoláda
  • 30g maslo
  • trochu vody

Postup:

Zmiešame 1,5 dl smotany, 1 vajce, 1 KL sóda bikarbóna, 5 PL múka, 5 PL cukor a vymiešame, pridáme k tomu 5 PL orechov. Pečieme v predhriatej rúre pri 180°C asi 12-15 minút. Necháme vychladnúť. Urobíme si druhý plát tak isto, ale nakoniec pridáme 5 PL mletý mak. Tretí tak isto, ale pridáme 5 PL kakao.

Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu, necháme variť asi 3-4 minúta, stále miešame. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Keď krupica vychladne zmiešame a pridáme rumovú arómu. Dôkladne vyšľaháme do hladka.

Makový plát dáme na spodok natrieme polovicou krému, do stredu uložíme kakaový plát a opäť natrieme krémom, na vrch uložíme orechový plát. Necháme stuhnúť.

Na čokoládovú polevu si zmiešame 2 PL kakaa s 2 PL cukru a trochou vody, ohrievame kým sa cukor rozpustí a budeme mať hladkú masu. Varíme kým zhustne. Teraz pridáme 50 g tmavej čokolády a necháme rozpustiť, odstavíme zo sporáka a primiešame 30g margarínu, rozmiešame do hladka a ihneď polejeme hotový koláč.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*